Sladký keltíš
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Netradičný sladký múčnik z kuchyne starých materí, na ktorý potrebujeme naklíčenú raž a pšenicu.
![](https://65bad9d253.clvaw-cdnwnd.com/4c7e254f3502268291b2164b19224e4c/200002849-9eb0f9eb11/mucniky%20kelt%C3%AD%C5%A1_%20znak.jpeg?ph=65bad9d253)
Ingrediencie:
- 150 g zŕn raži
- 150 g zŕn pšenice
- hrubá múka
Príprava:
Zrná poumývame a necháme ich na site naklíčiť, pričom ich denne kropíme vodou. Kým naklíčia, potrvá asi 7 až 8 dní. Naklíčené zrná potom zomelieme alebo roztlčieme tĺčikom v mažiari. Napokon ich prepasírujeme a tak získame bielu vodu podobnú mlieku. Do tekutiny pridáme toľko hrubej múky, aby sme získali cesto podobné hustotou piškótovému. To nalejeme do väčšej misy z jenského skla alebo do viacerých menších misiek a dáme piecť. Keltíš je hotový, keď sa na ňom vytvorí červená kôrka. Konzumuje sa lyžicou priamo z misy. Chutí sladko ako medovník.
redakcia Doma a Rada