Sladkosti s vôňou orgovánu

10.04.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Dobrá správa pre tých, ktorí majú radi vôňu orgovánu. Môžu si ju uväzniť do sklenenej nádoby ako sladkú maškrtu a potom si ju dopriať kedykoľvek aj mimo sezóny rozkvitnutých orgovánov.

Orgovánový džem...

... je vhodný na prípravu krémov a zákuskov, pretože má silnú korenistú chuť i arómu a na konzumáciu s maslovým chlebíkom sa preto neodporúča. Na výrobu džemu potrebujeme asi jeden kilogram kvietkov, respektíve len kvetných lupienkov. Najprv treba dať uvariť celé kilo cukru v litri vody a potom pridať lupienky a variť do zhustnutia. Džem môžeme na záver ochutiť šťavou z 3 citrónov a zahustiť najemno postrúhanou dužinou z väčšieho jablka. Napokon džem uložíme v malých sklenených pohároch a uzavrieme.

Orgovánový cukor...

... je najjednoduchšia forma, ako si uchovať arómu aj na zimné obdobie. Postupujeme rovnako ako v prípade vanilkového alebo levanduľového cukru. Potrebujeme uzatvárateľnú nádobu zo skla, ktorý plníme vrstvami kryštálového cukru a orgovánových kvetových lupienkov. Cukor môže byť aj hnedý či trstinový, ale najefektnejší farebný kontrast dosiahneme v kombinácii s bielym. Aspoň tých pár týždňov, kým necháme prepájať v uzatvorenej nádobe obe arómy a chute. Denne ňou potriasame a napokon cukor preosejeme cez sitko, v ktorom sa kvety zachytia a my získame aromatické sladidlo. Môžeme ho používať pri pečení alebo príprave nápojov. Takýmto cukrom sa výborne sladia a dochucujú osviežujúce limonády v lete alebo horúce čaje v chladnejších mesiacoch.

Orgovánový lekvár...

... je použiteľný pri cukrárenských aktivitách v kuchyni, ale chutí aj ako súčasť sladkého olovrantu s croissantom alebo bielym pečivom. Potrebujeme tiež kilogram kvetov a rovnaké množstvo cukru, ktorý dáme variť v 1 ½ litri vody. Do vriacej zmesi pridáme na zvýraznenie chuti asi zo 10 klinčekov, niekoľko kúskov škorice a kandizovanú pomarančovú kôru. Napokon pridáme kvietky, šťavu z 2 citrónov a džemfix alebo iný prípravok na varenie lekváru a varíme do zhustnutia. Skladujeme ho v menších pohároch s vrchnákom.


redakcia doma a Rada, FOTO: www.freepik.com