Sladká vôňa hrušky
VARENIE - POTRAVINY Hruška zostávala odjakživa v tieni jablka, napriek tomu mnohí dávajú prednosť šťavnatým plodom typického tvaru, ktoré automaticky pripomínajú jesennú atmosféru.
Hruška sa pestuje už 3-tisíc rokov a svet dnes pozná takmer 2500 sort tohto druhu ovocia s pevnou bielou dužinou sladko-kyslastej chuti. Najobľúbenejšie sú samozrejme ušľachtilé stolové hrušky.
Bohatý zdroj vlákniny
Hruška obsahuje vitamíny C, B, A a E a pomáha odstraňovať z tela cholesterol. Prítomný draslík pomáha odvodňovať organizmus a tým posilňovať obličky a šetriť srdce. Hrušky by si mali obľúbiť najmä ľudia s vysokým krvným tlakom, ale aj s dnou, s reumou a s artritídou. Dôležitý je aj vysoký obsah pektínu ako rýchlo rozpustnej vlákniny a ľahko stráviteľná dužina, preto je hruška vhodná aj pre rekonvalescentov a tiež pre starších ľudí a tehotné ženy. Dopriať by si ju však mali všetci. Jediná hruška denne zlepší trávenie i funkciu čriev. Čo však spôsobuje naopak preháňavé účinky hrušky? Je to prítomnosť cukornatého alkoholu sorbitolu, no na podobný problém treba skonzumovať niekoľko väčších hrušiek. Toto ovocie si môžu dovoliť aj všetci, ktoré milujú sladké občerstvenie, ale nechcú pribrať. Lepšie je konzumovať plody aj so šupkou, pretože množstvo hodnotných látok sa nachádza práve pod ňou.
Pre chuťové poháriky
Hrušky sú ako čerstvé vhodné na priamu konzumáciu ale aj na prípravu ovocných šalátov a dezertov. Výborne chutia v kombinácii so syrom, najmä s rokfortom a s camembertom. Môžu sa i sušiť a k obľúbeným patria kompóty, častý polotovar pri pečení koláčov a príprave cukroviniek. Alternatívou je sladký mušt alebo hruškové víno.
Vyžaduje rýchle spracovanie
Nevýhodou tohto ovocia je, že plody sa musia pozbierať hneď po dozretí a v krátkej dobe sa spracovať, lebo podliehajú rýchlo skaze. Ak je hruška už prezretá, prezradí ju príliš zmäknutá dužina okolo stopky. Výhrou nie je ani nedostatočne zrelý plod, pretože tvrdá dužina môže spôsobiť ťažkosti ľuďom s citlivým žalúdkom.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com