Skúsme tradičnú tašku

19.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Predošlým generáciám skutočne nechýbala fantázia. Limitovaný výber potravín provokoval často k experimentovaniu. Až sa podarila neuveriteľná kombinácia chutí s ešte neuveriteľnejšou technikou prípravy. Taška je z podobného rodu jedál.

Tento recept poteší všetky gazdiné, ktoré majú skúsenosti so štrúdľou. Základom je vláčne cesto z hladkej múky a vody, ktoré treba natenko ponaťahovať na stole s pomúčeným obrusom. Po zvládnutí tohto náročného úkonu cesto posypeme strúhankou, kryštálovým cukrom a kockami žemlí alebo rožkov, ktoré sme trochu opražili na masti. Celú plochu pokvapkáme masťou a cesto s plnkou zvinieme pomocou obrusu do valčeka, ktorý ohneme do tvaru podkovy a uložíme do hlbšieho pekáča. Vo vyhriatej rúre upečieme. A teraz príde finta. Pekáč s upečenou taškou preložíme na sporák a nalejeme do neho osladené mlieko. Počas varenia na miernom ohni sa mlieko do cesta vsakuje. Musíme ho dolievať, až kým taška riadne nenapuchne. Teplú ju môžeme pokrájať a naservírovať na taniere alebo jesť priamo z pekáča.


redakcia Doma a Rada