Šišky
VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY Šišky pozná celý svet. Nám sa spájajú najmä s atmosférou fašiangových sviatkov.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g hrubej múky
- 40 g cukru
- 25 g droždia
- 3 žĺtky 80 g tuku
- 250 ml mlieka
- soľ
- vanilka
- 1 lyžica rumu
- džem na náplň
Príprava:
Z droždia, lyžice cukru, 100 g múky a polovice mlieka urobíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Žĺtky, zvyšok mlieka a cukor vyšľaháme v jenskej miske nad parou, kým nezískame tuhú a vláčnu hmotu. Potom pridáme kvások, štipku soli, rum a rozpustený tuk. Vypracujme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. V priebehu 45 minút by cesto malo zväčšiť svoj objem o polovicu. Cesto rozvaľkáme na doske, ale zaobchádzame s ním opatrne, netlačíme naň. Z cesta vykrojíme formičkou kolieska. Na polovicu z nich dáme do stredu trochu hustej marmelády a prikryjeme ho druhým kolieskom, okraje stlačíme a formičkou vykrojíme hotový tvar šišky. Položené na pomúčenej textilnej utierke ich necháme kysnúť. Asi po pol hodine ich obrátime a znovu necháme kysnúť. Napokon ich vypražíme na v horúcom oleji a hotové kladieme na papierový obrúsok, ktorý vsaje zbytočný tuk. Na záver šišky pocukrujeme.
redakcia Doma a Rada