Šípka je prírodným javom

07.12.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA    Šípky ako plody divokej ruže sú drobní, ale mocní bojovníci. Ich silu poznali a využívali už v starom Grécku a Ríme a dodnes patrí k pilierom ľudového liečiteľstva.

Najlepšie je zbierať šípky až potom, keď plody ošľahne mráz. Sú použiteľné rovnako čerstvé ako sušené. Správna farba je oranžová až žiarivo červená a príchuť mierne trpká. Šípky obsahujú vitamíny C, B1, B2 a P, tiež pektíny, triesloviny a flavonoidy. No nechýbajú im ani látky s protizápalovým účinkom, ktoré zároveň tlmia bolesť. Zo šípok sa pripravuje čaj, víno, lekvár i povestná šípková omáčka k divine. Dopriať si tieto prírodné liečivá môžu aj tí, ktorí majú ťažkosti so zápchou, s brušnými kŕčmi, so zápalom močových ciest či s potenciou. Šípkový čaj je mimoriadne vhodný na liečbu chrípky. Počas celej zimy by sme nemali zabúdať na posilňovanie imunity a dodávanie vitamínov ako najbezpečnejšiu prevenciu proti prechladnutiu. Dve až tri šálky chutného šípkového čaju sa o to postará. A dopriať si ho môžu i tehotné ženy.

Aj pre pacientov s artrózou

Šípky sú síce hlavne výborným pomocníkom pri prechladnutí, ale prinášajú úľavu aj pacientom s kĺbovou artrózou. Ak si do jogurtu pravidelne pridajú čajovú lyžičku šípkového prášku, aj pri znížení spotreby liekov sa ich pohyblivosť zlepší.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com