Šikovné triky s citrónom
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Pri varení pokrmov i pečení múčnikov používame často citrón. Ponúkame jednoduché finty, ako manipulovať s týmto druhom ovocia, aby sme ho správne a celý využili.
Čo najviac citrónovej šťavy a kôry
- Nemáme po ruke elektrický ani ručný odšťavovač? Citrón rozkrojíme na polovice a do každej pichneme niekoľkokrát vidličkou. Potom do dužiny vsunieme lyžičku a otáčame ňou, pričom zároveň stláčame citrón, aby sme z neho dostali čo najviac šťavy.
- Iná stratégia odporúča poumývať citrón pod teplou vodou alebo ho na chvíľu ponoriť do horúcej vody a potom ho pováľať poriadne po pevnej podložke. Šupka zmäkne a citrón sa bude dať omnoho ľahšie vyžmýkať.
- Ak potrebujeme len pár kvapiek šťavy, stačí citrón len napichnúť a vytlačiť potrebné množstvo. Takto nevyschne a oproti rozrezanému vydrží ešte niekoľko dní.
- Rozrezaný citrón položíme reznou stranou na tanierik a uložíme do chladničky.
Do zásoby
Ak chceme skladovať citróny dlhšie (napríklad pozbierané z vlastného vypestovaného citrónovníka), vyberieme len zdravé, pevné a nie celkom ešte vyfarbené plody. Každý zabalíme do papierového obrúska a vložíme do väčšieho zaváracieho pohára, ktorý zakryjeme miskou alebo tanierikom a obrátený hore dnom skladujeme v chladnej a suchej miestnosti.
Nastrúhanú citrónovú kôru môžeme uskladniť v chlade v uzatvárateľnom pohári premiešanú so soľou alebo s cukrom. Slanou kôrou dochucujeme potom omáčky, sladkou krémy a cesto na múčniky.
Uchovať môžeme aj citrónovú šťavu odšťavenú z hojnej citrónovej úrody. Jednoducho ju nalejeme do formičiek na ľad a necháme zmraziť. Potom ju pridávame do nápojov alebo do omáčky rovno zmrazenú.
Pozor na riziká!
- Citrónová šťava je silný koncentrát, ktorý môže pri častej konzumácii poškodiť zubnú sklovinu, preto je lepšie ju riediť vodou alebo čajom, na obsah vitamínu C to však nemá negatívny vplyv.
- Citrónovú kôru používame na dochucovanie jedál len, ak nebola chemicky ošetrená. Na prípravu limonád nie je vhodná pre vysoký obsah silíc, ktoré môžu podráždiť tráviaci trakt, obličky i močové cesty.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com