Šetrenie v kuchyni

28.01.2025

DOMÁCNOSŤ - AKO UŠETRIŤ   Najvyššiu sumu z výdavkov na domácnosť predstavujú okrem bývania energie. A opačne, práve ich šetrením môžeme ročný rozpočet citeľne znížiť. Miesto, kde dochádza k najčastejším únikom, je samozrejme kuchyňa. V tomto priestore prebiehajú mnohé činnosti, ktoré vyžadujú vysokú spotrebu energií, či už varenie, chod chladničky alebo používanie množstva spotrebičov. Niekoľko tipov, ako zefektívniť ich používanie.

Veľkým "žrútom" energie je elektrická rúra. Keď už radi a často pripravujeme pečené jedlá, nemali by sme ju zbytočne dlho predhrievať, počas pečenia ju často neotvárajme, a neklaďme do nej mrazené potraviny, rozmrazujme ich vopred alebo v mikrovlnnej rúre, tam prebieha proces omnoho rýchlejšie. Vypínajme ju už 5 až 10 minút pred dokončením jedla, na záver prípravy bude stačiť zvyškové teplo. Jedlá sa najrýchlejšie upečú v sklenených a keramických nádobách. Dôležité je tiež rúru čistiť. Lebo znečistená nánosmi výparov a vytečenej šťavy spotrebuje viac energie.

Kameňom úrazu býva chladnička, ktorá zvykne skonzumovať 11 až 20 percent elektriny z celkovej spotreby. Staršie typy spotrebu predražujú, len tie novšie výrobky sú vybavené programom na šetrenie energie. Problémom môže byť nesprávne umiestnenie v blízkosti radiátora alebo tesne vedľa steny. A spotrebu ovplyvňuje aj celková teplota vzduchu v kuchyni. Prevádzka je úspornejšia, ak chladnička z mrazničkou stojí v miestnosti chladnejšej, kde teplota nepresahuje 20°C. Interná teplota v chladničke by sa mala udržiavať okolo +5°C a v mrazničke asi -18°C. Jedlá nedávame do chladničky nikdy teplé, pretože sa zvyšuje jej výkon v snahe dosiahnuť opäť optimálnu teplotu po umiestnení uvareného zdroja tepla.

Možno sa na prvý pohľad zdá, že umývačka riadu je náročnejšia na spotrebu vody ako ručné umývanie. V skutočnosti je to naopak, pri tradičnom spôsobe plytváme vodou viac. Efektívne je používať tohto pomocníka asi 4-krát týždenne, mala by byť totiž dostatočne naplnená. Treba sa však o neho starať, pravidelne čistiť sitko v odtoku a používať kvalitné prípravky na odstraňovanie vodného kameňa, aby sa časom prevádzka nepredražila.

Do varnej kanvice dávajme len toľko vody, koľko potrebujeme a zbavujme ju pravidelne vodného kameňa, ktorý zbytočne predlžuje dobu, kým voda zovrie.

Pri varení používajme čo najčastejšie tlakový hrniec a na obyčajné hrnce dávajme vždy pokrievku, ktorá zníži spotrebu na polovicu. Veľkosť dna hrnca má zodpovedať veľkosti platne alebo horáka, takto ušetríme ďalších 20 percent. Najviac však ušetríme varením na sklokeramických a indukčných varných doskách. Zohrievať jedlo na sporáku je luxusom. Úspornejšie je prihrievanie v mikrovlnnej rúre.

Nenápadným konzumentom energie sú aj spotrebiče v pohotovostnom režime. Odoberajú síce malé množstvá, ale po zrátaní všetkých strát za celý rok, nám vyjde zbytočne vyhodená suma. Ak ich práve nepoužívame, treba ich odpojiť od siete, minimálne na noc alebo v čase, keď nie sme doma.

Nezanedbateľná nie je ani filozofia osvetlenia kuchyne. Používaním žiariviek ušetríme až 80 percent elektriny v porovnaní s tým, keď sa držíme starých žiaroviek.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com