S chuťou citrónu

14.05.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Jednoduché, ale účinné. Tipy, ako úsporne využiť citrón pri príprave jedál.

  • Niekedy potrebujeme ochutiť pokrm len pár kvapkami citrónovej šťavy. Je zbytočné prekrojiť plod na dve polovice, najskôr by čoskoro oschli. Na dochutenie stačí urobiť do dužiny dierku ihlicou na grilovanie a z citrónu vyžmýkať potrebné množstvo šťavy. Takto citrón vydrží dlhšie.
  • Ešte múdrejšie je v sezóne, keď sú nízke ceny, nakúpiť si celé kilo týchto citrusov a vytlačiť z nich všetku šťavu, ktorú potom zamrazíme v plastových nádobách na ľad. Malé porcie citrónovej šťavy v prípade potreby vyberieme a použijeme pri varení alebo pri príprave letných nápojov.
  • Mraznička uľahčí aj využívanie citrónovej kôry, ktorá je na minerály i vitamín C bohatšia než šťava. Jednoducho si celý citrón zamrazíme a v prípade potreby si trochu kôry ostrúhame a vrátime opäť do mraziarenského boxu. Jedlo bude mať výraznejšiu chuť. Či už to budú cestoviny, polievka, zeleninový šalát, omáčka, ryba alebo zmrzlina.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com