Rýchle jarné chuťovky

09.03.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Na tému rýchla večera existuje množstvo receptov. Jeden lepší ako druhý. Ak však chceme venovať záverečnému pokrmu dňa aj pridanú hodnotu - jarný imidž, musíme dať priestor fantázii. Nasledujúce dve jedlá nie sú len ľahko stráviteľné, ale patria aj vizuálne k sviežim receptúram. Dôležité je vybrať si potraviny výrazných farieb a skombinovať ich so zeleninou kontrastného odtieňa. Osvedčenou trojkou a alebo dvojkou v rôznych verziách sú paradajky, vajcia a syry.

Chlieb zapečený s mozzarellou

Tento recept patrí naozaj k nenáročným, zvládnu ho aj úplní začiatočníci. Najprv si krajce menšieho chlebíka opečieme v hriankovači. Potom ich natrieme tenkou vrstvou masla, navrch uložíme plátok mozzarelly, pridáme 2 až 3 polovičky malých paradajok a pár lístkov bazalky, posypeme korením a soľou a pokvapkáme olejom. Takto naaranžované chlebíky zapečieme. Výsledok? Pôžitok z teplého chrupkavého chlebíka so zmäknutým syrom doplneným výraznou chuťou paradajok.

Tipy:

  • Použiť môžeme aj iný druh syra, napríklad zaúdený, ideálnym je oštiepok.
  • Kombinácia oblohy môže byť aj iná. Výborne chutia malé kúsky jablka s kúskom šunky a plátkom syra.

Lístkové lodičky s vajíčkom

Na prípravu tohto pokrmu potrebujeme lístkové cesto, ktoré natenko rozvaľkáme a nakrájame na obdĺžniky veľké asi 14 x 10 cm. Potom všetky okraje natrieme rozšľahným vajcom, na každom prehneme smerom do vnútra asi centimetrový pásik a pritlačíme. Tak si vytvoríme tvar lodičky, do ktorej môžeme umiestniť ďalšie ingrediencie. Cesto najprv pokvapkáme olivovým olejom, do každej z lodičiek vylejeme jedno surové vajce, pridáme pár polovičiek kokteilových paradajok, lístky bazalky a všetko posypeme soľou, korením a trochou oregana. Napokon zapečieme v dobre rozohriatej rúre. Dávame pozor, aby neprihoreli, ak sme cesto rozvaľkali skutočne natenko, bude dosť rýchlo upečené.

Tipy:

  • Ak chceme mať večeru bohatšiu, môžeme k vajíčku pridať aj kúsok syra a pár prúžkov šunky.
  • Druhy korenia či čerstvých byliniek nie sú predpísané, riadime sa vlastnými chuťovými preferenciami.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com