Rýchla večera

09.09.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL     Máme pred výplatou alebo sme nestihli ísť do obchodu? Aj zo základných zásob v komore môžeme vykúzliť chutnú večeru alebo jednoduchý sladký dezert na chalupársky spôsob.

Potrebujeme veku, sendvič alebo väčšiu žemľu, ktorú si nakrájame na plátky. Každú omočíme v mlieku a natrieme džemom, ktorý máme práve po ruke. Potom vždy dva plátky spojíme džemovou stranou, ponoríme do rozšľahaných vajec, obalíme strúhankou a v rozohriatom oleji vypražíme dozlatista. Horúce vypražené plnené žemle posypeme práškovým cukrom a podávame ešte teplé.

Alternatívou pre milovníkov slaných pochúťok je vloženie plátku šunky a syra (výborný je napríklad oštiepok) medzi dva chlebíky alebo krajce sendviča. Tie spojené namočíme rovnako v rozšľahaných vajciach, no trochu osolených, i obalíme v strúhanke a napokon vypražíme. Konzumujeme teplé, mierne roztopený syr je vtedy najchutnejší.

A črtá sa i tretia možnosť. Do zvyšku rozšľahaného a osoleného vajca prisypeme trochu strúhanky a zmes vylejeme na panvicu s trochou rozohriateho oleja. Strúhankovú omeletu opečieme z oboch strán a potom ju na tanieri rozdelíme na dve polovice. Každú uložíme na krajec chlebíka (môže byť aj tmavý) a potrieme trochou horčice. Kto chce, môže si túto teplú večeru posypať pokrájanou cibuľkou a pažítkou.


redakcia Doma a Rada