Rýchla večera s rokfortom
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Keď nestihneme nakúpiť potraviny na večeru, skúsme preveriť zásoby chladničky. V prípade, že objavíme kúsok francúzskeho roquefortu, českého rokfortu čiže nivy alebo iného modrého plesňového syru, máme vyhraté.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com- K príprave rýchleho a teplého syrového pokrmu potrebujeme iba pár rožkov, môžeme však použiť aj žemle, bagetu alebo toasty.
- Pečivo pozdĺžne prekrojíme a polovice potrieme vrstvou masla alebo obľúbeného rastlinného tuku.
- Potom ich uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Navrch poukladáme nakrájané plátky syra alebo kôpky postrúhaného rokfortu a dáme na 10 minút zapiecť do vopred vyhriatej rúry.
- Pokrm je hotový, keď je syr roztopený a pečivo mierne chrumkavé.
- Túto pochúťku si treba dopriať teplú, tak to chutí najlepšie. Kto chce, môže si ju pokvapkať kečupom, ale nie je to podmienka príjemného kulinárskeho zážitku.
Poznámka: Zapečené rožky s rokfortom môžeme pokojne ponúknuť aj priateľom, ktorí nás navštívili s fľašou kvalitného vína, je to výborná kombinácia.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.comROQUEFORT...
... je polotvrdý plesňový syr pochádzajúci z francúzskej oblasti Causes, originálny sa vyrába z ovčieho mlieka. Typický je mramorový vzhľad rezu, prerastený plesňou modrozelenej farby, ktorá mu dodáva charakteristickú jemne orechovú príchuť. Získava ju pri uskladnení vo vlhkom prostredí jaskyne, kde asi dva mesiace zreje. Konzumuje sa ako stolný syr, ale je aj vhodnou ingredienciou na prípravu nátierok, omáčok, zapekaných jedál a slaných koláčov.