Reďkovka revitalizuje trávenie

09.04.2024

ZDRAVIE A KRÁSA - KEĎ LIEČI PRÍRODA   Mnohí sa tešia na jar a leto aj pre čerstvú zeleninu. K prvým nositeľom vitamínov patrí určite reďkovka. Niekto sa spoľahne na ponuku obchodu a trhoviska, iný si vypestuje vlastnú. Dôležité je klásť si ju počas sezóny na tanier pravidelne.

Argumenty sú silné. Vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselina listová, vápnik, fosfor, železo, draslík, magnézium, meď, mangán, to všetko je skryté v malom chrumkavom plode reďkovky. Kompletný vitamínový a minerálový balíček. A na čo to všetko? Nuž aj na zníženie žalúdočných kyselín, zlepšenie trávenia, likvidovanie záhy i škodlivých baktérií, plesní a vírusov v tráviacom systéme, ale i v močových cestách, prieduškách, v krku a ústnej dutine. Reďkvičky pomáhajú čistiť naše obličky, pečeň a žlčník a liečia problematickú pleť s ekzémom. Pomáhajú, aj keď ich konzumujeme ako súčasť nátierky alebo šalátu v surovom stave, ale podľa receptúr si môžeme pripraviť prírodné medicíny z tejto zeleniny.

Šťava na prečistenie obličiek

Asi 10 reďkoviek umyjeme, odrežeme z nich koreň i listy a spracujeme v odšťavovači. Získanú šťavu dosladíme jednou či dvoma lyžičkami medu a pijeme po troche jedenkrát za deň asi hodinu pred jedlom.

Sirup proti kašľu

Asi 10 reďkoviek očistíme, umyjeme a pokrájame na plátky, ktoré posypeme trochou hnedého alebo kryštálového cukru. Necháme na teplejšom mieste, aby reďkovky pustili šťavu. Tú potom podávame po lyžičkách, keď má niekto problém s kašľom.

Poznámka: Ešte účinnejšie budú tieto domáce prípravky získané z čiernej reďkovky, ktorá je mimoriadne zdravá. Šťava z nej sa používa pri žlčníkových kameňoch, zlom trávení, poškodenej pečeni a bakteriálnych infekciách dýchacích i močových ciest.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pexels.sk