Receptúra na domácu mozzarellu
03.04.2024
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Máte radi na mozzarellu? Tento obľúbený čerstvý syr si môžemte urobiť aj doma. Ušetríte a zároveň si vychutnáte poctivo pripravenú verziu.
Má to jeden háčik. Potrebujete 2 litre čerstvého nepasterizovaného mlieka. Zabezpečiť si najdôležitejšiu ingredienciu vyžaduje viac energie, ale s mliekom z obchodu by sme boli neúspešní, recept by jednoducho nefungoval. Čerstvý nepasterizovaný produkt dostať kúpiť priamo na farmách, v pojazdných predajniach s mliečnymi výrobkami a niekde ešte aj v automatoch na farmárske mlieko. Ako postupovať?
- Studené mlieko vlejme do hrnca, rozmiešajme a zahrejme presne na 38°C.
- Potom ho odstavme a pridajme pol lyžičky syridla (prášok kúpime v drogérii).
- Asi dve minúty miešajme, mlieko sa začne pomaly zrážať. Potom ho treba zakryť a nechať asi 10 minút stáť, kým sa úplne nevyzráža.
- Zmes prelejme do čistého plátna a nad miskou preceďme. Srvátku nevylievajme, budeme ju ešte potrebovať.
- Hmotu nechajme odkvapkať a dajme ju na minútu do mikrovlnky. Oddelí sa ešte zvyšok srvátky.
- Syr treba chvíľu hniesť ako cesto a znovu dať do mikrovlnky, tentoraz len na pol minúty. Tento úkon opakujeme ešte niekoľkokrát. Dovtedy, kým sa syr nezíska pružnú konzistenciu a pri naťahovaní sa netrhá.
- Napokon z hmoty vytvarujme bochník. Skladovať ho treba v chladničke v slanom roztoku, ktorý si pripravíme z 250 ml srvátky, 250 ml vody a lyžičky soli.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com