Recept na vaječný likér
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Sviatky ako alibi. Prečo nie? Veď na Vianoce je dovolené viac než inokedy, aj väčšie maškrtenie. Odolávať sviatočným zákuskom je príliš kruté. A keď nám k tomu ešte nalejú vaječný likér, urobený poctivo po domácky, to sa, jednoducho, musí ochutnať. A prípadne si môžeme podobný vyrobiť sami vo vlastnej réžii.
- Základom je vhodný alkohol. Niekto používa ako grády vodku, ale lepšie sa osvedčil rum, ktorý dodá likéru tú správnu chuť.
- Dôležitou ingredienciou je kondenzované mlieko. Potrebujeme jedno sladené a jedno nesladené.
- Nie náhodou chystáme vaječný likér, za obeť preto padnú aj vajcia, respektíve žĺtka v celkovom počte päť.
- A okrem cukru, ktorý z likéru vytvorí sladkú maškrtu, je dôležitá aj chuť vanilky. Postačí vanilkový cukor, ale detailisti si zoženú vanilkový struk, ktorý po dĺžke rozrežú a vyškrabú z neho silne aromatické vnútro. Nech má domáci likér silu na všetkých úrovniach.
- Najprv si rozšľaháme žĺtka s 2 lyžicami práškového cukru i s vanilkovým cukrom alebo s dužinou vanilky.
- Potom zašľaháme nesladené i sladené mlieko. Časom nešetríme, doba šľahania zlepšuje konzistenciu základu.
- Napokon začneme pomaly prilievať rum, pol litra pridávame počas šľahania postupne.
- Vaječný likér napokon prelejeme do fľaše a odložíme do chladničky. Lepšie chutí chladený. Môžeme si ho vychutnávať z malých likérových kalíškov, ale je výborný aj s kávou a šľahačkou alebo ním môžeme poliať dezert z banánov, šľahačky a čokolády.
Čo so zvyšnými bielkami?
Zostalo nám 5 bielkov. Čo s nimi? Môžeme ich použiť na prípravu snehových či kokosových pusiniek, mandľových suchárikov, bielkového chlebíčka s orechmi a kandizovaným ovocím, krémešov, tureckého medu alebo snehového sladkého krému, ktorým plníme šamrole čiže trubičky s lístkového cesta.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com