Pripime si na mlieko...

15.05.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA     ...veď na jar má svoj deň. Celý svet slávi každý tretí májový utorok Medzinárodný deň mlieka, ktorý je sviatkom od roku 1957. Jeho vyhlásenie iniciovala Medzinárodná mliekarenská federácia, ktorá chcela týmto krokom poukázať na dôležitosť mlieka a mliečnych produktov vo výžive človeka.

Je zase správny čas pripomenúť nutričné vlastnosti tejto potraviny a motivovať ľudí k jeho pravidelnej konzumácii. Povedzme si preto, aké zložky mlieko obsahuje a ktoré dôležité látky telu venujeme, keď vypijeme čo i len pohár mlieka denne.

Bielkoviny obsahujú aminokyseliny potrebné na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu. Sú súčasťou aj hormónov a enzýmov, ktorých nedostatok môže zapríčiniť slabé vyvinutie svalovej hmoty a poruchy rastu. Pomáhajú obnoviť energiu spotrebovanú pri fyzickej záťaži.

Mliečny cukor čiže laktóza je ľahko stráviteľný mliečny sacharid a výborný zdroj energie. Ovplyvňuje vývoj mozgu a nervových tkanív, reguláciu telesnej teploty i črevnú mikroflóru.

Mliečny tuk je rovnako ľahko stráviteľný a dobre sa vstrebáva. Deťom do 3 rokov sa neodporúča dávať odtučnené mlieko, pretože by prichádzalo o cenné vitamíny A, D, E a K rozpustné v tuku plnotučného mlieka.

Minerálne látky ako vápnik a fosfor sú podstatné pre stavbu kostí a chrupu. Z mlieka získava organizmus až 56 percent dennej dávky vápnika. Draslík je dôležitý pre správne fungovanie svalov.

Vitamíny E a A sú dôležité pre dobrý zrak, vlasy a nechty, normálny rast a odolnosť voči infekciám. Prítomné vitamíny skupiny B priaznivo ovplyvňujú srdcovú činnosť a nervový systém. Vitamín D zlepšuje mineralizáciu kostí a pomáha telu zužitkovať vápnik.

Poznámka: Ak veľmi neobľubujeme samotné mlieko, dôležité látky môžeme získať aj konzumáciou mliečnych produktov. Patria k nim syry, jogurty a kyslomliečne nápoje, smotanové krémy, cmar, kefír, smotana sladká i kyslá, maslo, tvaroh i kondenzované mlieko.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com