Prievidzský mäsový závin
VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY Mäsovej roláde dodá svojskú chuť výber korenia.
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa
- 250 g bravčového mäsa zo stehna
- soľ
- mleté čierne korenie
- 50 g údenej slaniny
- 70 g masti
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 väčší petržlen
- bobkový list
- celé čierne korenie
- borievky
- citrón
Príprava:
Hovädzie i bravčové mäso postupne nakrojujeme, kým nezískame väčšie tenké pláty, ktoré rovnomerne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na hovädzie mäso položíme plát bravčového, naň poukladáme plátky slaniny a spolu zvinieme do rolády, ktorú previažeme bielou niťou. Závin zo všetkých strán opečieme na rozohriatej masti, potom pridáme pokrájanú cibuľu i koreňovú zeleninu, bobkový list, pár zrniek čierneho korenia a borievok, podlejeme trochou vody a dusíme prikryté na miernom ohni. Občas podlievame vodou a mäso dvakrát obrátime. Keď je mäkké, tak ho preložíme na misu a zo šťavy vyberieme korenie i bobkový list. Šťavu ešte pretrieme cez sito a ochutíme citrónovou šťavou. Z rolády odstránime niť a pokrájame ju na plátky, ktoré podávame s omáčkou a ryžou.
redakcia Doma a Rada