Prievidzský mäsový závin

20.10.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY     Mäsovej roláde dodá svojskú chuť výber korenia.

Ingrediencie:

  • 500 g hovädzieho mäsa 
  • 250 g bravčového mäsa zo stehna 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 
  • 50 g údenej slaniny 
  • 70 g masti 
  • 1 cibuľa 
  • 2 mrkvy 
  • 1 väčší petržlen 
  • bobkový list 
  • celé čierne korenie 
  • borievky 
  • citrón

Príprava:

Hovädzie i bravčové mäso postupne nakrojujeme, kým nezískame väčšie tenké pláty, ktoré rovnomerne naklepeme, osolíme a okoreníme. Na hovädzie mäso položíme plát bravčového, naň poukladáme plátky slaniny a spolu zvinieme do rolády, ktorú previažeme bielou niťou. Závin zo všetkých strán opečieme na rozohriatej masti, potom pridáme pokrájanú cibuľu i koreňovú zeleninu, bobkový list, pár zrniek čierneho korenia a borievok, podlejeme trochou vody a dusíme prikryté na miernom ohni. Občas podlievame vodou a mäso dvakrát obrátime. Keď je mäkké, tak ho preložíme na misu a zo šťavy vyberieme korenie i bobkový list. Šťavu ešte pretrieme cez sito a ochutíme citrónovou šťavou. Z rolády odstránime niť a pokrájame ju na plátky, ktoré podávame s omáčkou a ryžou.


redakcia Doma a Rada