Pozor na vlašské orechy
VARENIE
- SKLADOVANIE Aj keď sú mimoriadnym prínosom pre organizmus, konzumovať môžeme len
zdravé jadrá vlašských orechov. Ak sa na nich vyskytne pleseň, okamžite ich treba
vyhodiť.
Pleseň je nebezpečná, môže napadať pľúca, črevá, žalúdok a nervový systém človeka a podporovať vznik zhubných nádorov. Zvykne sa rozšíriť aj v nelúpaných orechoch, keď navlhnú a pod škrupinku sa dostane voda. Tým sa vytvoria vhodné podmienky na rozmnožovanie plesní. Vlašské orechy je lepšie vylúpať a uložiť ich do tmavej vzduchotesnej nádoby. Na svetle by totiž mohli rýchlo zoxidovať. Najlepšie sa im preto darí v chladnej, tmavej a vetranej miestnosti, takto znížime riziko preniknutia plesne do jadier. Môžeme ich však dať aj do chladničky, kde vydržia pol roka, alebo zamraziť na dobu maximálne jedného roka.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com