Poznáte brownies?

26.08.2024

VARENIE - SVETOVÉ A MINULÉ CHUTE    Pod týmto názvom sa skrýva typický americký koláč z piškótového cesta s množstvom kakaa a čokolády. Obľúbený v USA bol už v 19. storočí a v prvej polovici 20. storočia získal popularitu aj v Kanade a v Austrálii. Jeho úspech tkvie v jednoduchosti prípravy a v dominantnej čokoládovej chuti, ktorej len málokto odolá. Najčastejšie sa konzumuje pri pití čaju alebo kávy.

História obľúbeného múčnika

V reštaurácii jedného chicagského hotela chceli potešiť dámy špeciálnou ponukou. Stal sa ním koláč bohatý na čokoládu s orechmi a s marhuľovou glazúrou, ktorý sa veľmi rýchlo získal chuťové poháriky návštevníkov. Vzápätí sa recept dostal do všeobecne uznávaných kuchárskych kníh. Existujú tri mýty, ako vôbec uzrel svetlo sveta. Prvý tvrdí, že kuchárka dala do cesta len zvyšok múky, lebo viac nemala, druhý zase hovorí o improvizácii, keď jej chýbal prášok do pečiva a podľa tretieho pridala gazdiná do cesta omylom roztopenú čokoládu. Nech už proces prebiehal akokoľvek, výsledok je potešiteľný pre všetkých milovníkov sladkých múčnikov.

Ako postupovať

Potrebujeme 250 g horkej čokolády, 250 g masla, 4 lyžice kakaa, vanilkový cukor, 5 vajec, 280 g krupicového cukru a 60 g hladkej múky. Vo vodnom kúpeli vymiešame kúsok masla s cukrom a v ďalšej nádobe si podobne vo vodnom kúpeli rozpustíme polámanú čokoládu spolu so zvyškom masla. V miske rozmiešame všetky sypké – cukor, kakao a múku, do ktorej môžeme pridať pol balíčka prášku do pečiva alebo trochu soli. Pridáme vajcia a vymiešame na hladkú masu, ktorú pridáme k vychladnutej čokoláde. Cesto vlejeme do tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom a vysypali múkou. Pri 180°C pečieme asi 35 minút.  Ak ho pečieme v nižšej vrstve na väčšom plechu, doba pečenia sa skráti na 20 minút. Hotový koláč má byť zvonku upečený, mierne pružný a vo vnútri má ostať vlhký a lepkavý. Preto pri skúške, či je hotový, má na špajdli zostať čokoládová hmota. Predlžovanie fázy pečenia mu nesvedčí – bude zbytočne suchý.

Fantázii sa medze nekladú

Najčastejšie sa pri príprave používa čokoláda, ale môže ho nahradiť aj kakao. A pridať sa môžu i hrozienka či sušené višne a tiež orechy, napríklad pekanové, vlašské či pistáciové, a to ešte v prvej fáze roztápania čokolády s maslom. Fantázia pracuje aj pri podávaní. Niekto má brownies najradšej so zmrzlinou, iný s marcipánom, so šľahačkou, s vanilkovým krémom alebo ho môžeme podávať s kopčekom kyslej smotany zmiešanej s vanilkovým cukrom.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com