Potraviny, ktoré zahrievajú
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA Teplá bunda a veľký pletený šál i kvalitné čižmičky, to všetko nás dokáže pred mrazom ochrániť. No potláčať nepríjemné pocity a zvyšovať odolnosť voči chladu nám pomáha aj správny výber potravín. Treba si vyberať tie, ktoré nás zahrejú zvnútra.
Okrem toho, že sa v zime cielene vyhýbame zmrzlinovým pohárom, ochladzovať by sme sa nemali ani šťavami z čerstvej zeleniny a z tropického ovocia. Pod vplyvom takejto stravy sa podľa čínskej medicíny zhoršuje trávenie i funkčnosť obličiek a oslabuje sa imunita človeka. Lepšie je objednať si v kaviarni teplý čaj, najmä šípkový alebo zázvorový, a sú aj iné potravinové zahrievacie zdroje. Zeleninový šalát so syrom na obed a jogurt na desiatu, to je možno dobrá voľba v lete. Vzdávať sa ich v zime nemusíme, ale mali by sme konzumovať skôr ...
- ... varené a pečené a vôbec tepelne pripravované jedlá, polievky a omáčky častejšie ako v teplejších ročných obdobiach
- ... ryby a morské živočíchy
... kozí syr, ktorá patrí k najviac zahrievajúcim potravinám, môže sa konzumovať čerstvý alebo ako súčasť nákypov a palaciniek
... výrobky zo sóje a ryže, tiež hrach a krúpy
... baklažán, ktorý môžeme dusiť, zapekať, grilovať alebo vyprážať a výborne chutí s cesnakom a bylinkami
... jedlá ostrejšie korenené, korenie podporuje trávenie i srdečnú činnosť
... mastnejšie mäsové výrobky, ktoré dodávajú vnútorné teplo, odporúča sa najmä jahňacina
... omeletu alebo volské oko na raňajky, jednoducho nejaké teplé jedlo z vajec
... škoricu, ktorá rozprúdi krv, posypať si ňou môžeme napríklad sladkú ryžovú kašu.
redakcia Doma a Rada, FOTO: pixabay.com