Poradíme, ako úspešne upiecť hus

18.02.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Husacina patrí k vyhľadávaným pochúťkam. A nielen v jeseni. Aj keď sa radi necháme pohostiť odborníkmi, ktorí sa špecializujú na chov a prípravu husaciny, tento druh hydiny si môžeme pripraviť aj sami doma. Upiecť úspešne hus nie je až taký problém, stačí dodržať niekoľko zásad prípravy.

  • Vypitvanú a očistenú hus treba dôkladne nasoliť zvonku i zvnútra 12 hodín dopredu a nechať odležať v chlade.
  • Pred pečením soľ zmyjeme mliekom, hus umiestnime do pekáča s prikrývkou prsiami smerom dole a môžeme do nej vložiť dve rozkrojené jablká, ktoré mäsu dodajú chuť i vôňu. Ešte ju popicháme vidličkou, aby masť lepšie vytekala, podlejeme trochou vody a dáme piecť. Asi po dvoch hodinách ju otočíme tak, aby opečená bola časť hrudníka.
  • Hus pečieme pri nižšej teplote asi okolo 150°C, aby mäso zostalo šťavnaté a krehké. Doba pečenia sa tým predlžuje asi na 3 hodiny.
  • Najprv ju necháme zakrytú, aby mäso lepšie zmäklo a po hodine ju odokryjeme, aby bola koža chrumkavá, počas záverečných 5 minút teplotu zvýšime na 200°C.
  • Pravidelne ju polievame šťavou a niekto ju zvykne potrieť niekoľkokrát smotanou.
  • Prebytočnú vypečenú masť treba počas pečenia z pekáča zlievať. Po stuhnutí chutí najlepšie natretá na chlieb.
  • Po dopečení už chýba len jedno – hus naporciovať a hodovníkov pozvať k stolu.


redakcia doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com