Pochutnajte si na domácom tvarohu
VARENIE - RADY Z KUCHYNE Tvaroh je výborným základom pre prípravu múčnikov i zdravých nátierok, no chutí výborne aj v kombinácii s ovocím ako sladký dezert. Najlepšou ingredienciou bude pre všetky tieto prípady kvalitný tvaroh. Netreba ho zháňať v špeciálnych predajniach BIO alebo po farmách, môžeme si ho vyrobiť doma. Najmä ak nám nakyslo mlieko, takže tým zabijeme dva muchy jednou ranou. Ako na to?
Liter mlieka necháme v hrnci kysnúť dva dni pri izbovej teplote, až sa vytvorí hustá zmes, ktorú pri malej teplote asi 60 °C zahrievame na sporáku. Počas tohto procesu sa začne oddeľovať srvátka, tekutina žltej farby, od pevnej časti. Keď sa hmota zrazí do kompaktnejšieho tvaru plávajúceho v strede, hrniec odstavíme. Vyzrážaný tvaroh i so srvátkou potom precedíme cez husté sitko alebo čisté plátno a necháme ešte asi 30 minút stekať. Takto získame asi 120 g tvarohu.
TIP: Ak chceme proces kysnutia urýchliť, do mlieka pridáme lyžicu citrónovej šťavy.
Poznámka: Srvátku ako vedľajší produkt netreba vylievať. Je výborná pri príprave polievok i cesta na chlieb a kysnuté koláče a kto chce, môže si ňou hasiť smäd. Srvátka je totiž plná vitamínov, bielkovín, laktózy i kyseliny mliečnej a citrónovej a osvedčila sa aj pri redukčnej diéte.