Plnený kel

16.02.2024

VARENIE - RECEPTY - ZELENINA A OVOCIE    Kel ako obľúbený druh listovej zeleniny je ako stvorený na experimenty. Aj táto verzia dusených kelových listov s chuťovo výraznou plnkou sa podarila.

Ingrediencie:

  • 600 g kelu
  • 40 g cibule
  • 40 g oleja
  • 30 g hladkej múky
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Plnka:

  • 200 g krúpok
  • 40 g oleja
  • 60 g cibule
  • 200 g čerstvých húb
  • 2 vajcia
  • cesnak
  • mleté čierne korenie
  • 20 g oleja na pečenie

Príprava:

Najprv si pripravíme plnku. Prebraté a umyté krúpy uvaríme v osolenej vode domäkka. Očistené pokrájané huby dáme dusiť na posekanú cibuľu spenenú na oleji. Potom ich pridáme spolu s vajcami k uvareným krúpam, ochutíme rozotretým cesnakom a mletým čiernym korením a premiešame. Väčšie kelové listy umyjeme, hrubé vlákna odkrojíme a listy na niekoľko minút vložíme do vriacej osolenej vody. Potom ich vyberieme, necháme odkvapkať a na každý dáme rovnaký diel plnky. Stočíme ich, previažeme niťou a na vymastenej panvici opečieme a potom podlejeme trochou vody a podusíme. Zvyšok kelu pokrájame a udusíme okorenený a osolený na spenenej cibuli. Udusený kel zaprášime múkou, povaríme a nakoniec pridáme opečené a podusené plnené kelové listy.


redakcia Doma a Rada