Plnený bravčový bôčik

20.02.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Pečený bravčový bôčik so žemľovou plnkou chutí najlepšie s knedľou a kapustou.

Ingrediencie:

  • 400 g bravčového bôčika
  • rasca
  • soľ

Plnka:

  • 30 g masla
  • 80 g žemlí
  • 20 g strúhanky
  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • soľ
  • petržlenová vňať
  • muškátový orech

Príprava:

Najprv si pripravíme plnku. Maslo vymiešame so žĺtkami a soľou, pridáme pokrájané žemle namočené predtým v mlieku, posekanú zelenú petržlenovú vňať, postrúhaný muškátový orech, strúhanku a z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Všetko spolu zľahka premiešame. Vykostený bôčik rozrežeme na jednej strane v strede k okrajom tak, aby vzniklo vrecko, ktoré posolíme, naplníme a zašijeme. Bôčik dáme na pekáč, kožu nakrojíme na štvorce, posolíme, posypeme rascou, podlejeme vodou a pečieme do červena.

Podávame s knedľou a dusenou kapustou, ale plnený bôčik je výborný aj studený s chlebom.


redakcia Doma a Rada