Plnené kaleráby v omáčke

05.03.2024

VARENIE - RECEPTY - ZELENINA A OVOCIE    Mladé kaleráby naplnené chutnou plnkou a podávané v smotanovej omáčke.

Ingrediencie:

  • 8 menších kalerábov 
  • 1 lyžica masti 
  • 1 stredne veľká cibuľa 
  • bujón v kocke 
  • soľ

Plnka:

  • 30 g masti 
  • 1 cibuľa 
  • 300 g húb 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 
  • zelená petržlenová vňať 
  • 1 lyžica hrubej múky 
  • 50 ml mlieka 
  • 2 vajcia 
  • 2 žemle 
  • 40 g oleja 
  • 2 lyžice strúhanky

Omáčka:

  • 40 g masti 
  • 60 g hladkej múky 
  • 1 cibuľa 
  • soľ 
  • cukor 
  • 200 ml kyslej smotany 
  • citrónová šťava 
  • zelená petržlenová vňať alebo pažítka

Príprava:

Plnku si pripravíme z pokrájaných žemlí, ktoré prelejeme trochou mlieka, aby zmäkli. Huby očistíme, pokrájame na plátky a opražíme na oleji, na ktorom sme najprv spenili cibuľu. Podusíme, pridáme posekanú petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, premiešame a odstavíme. Zmäknuté žemle pridáme k hubám, pridáme trochu múky a strúhanky, vajcia, olej a soľ a dobre premiešame. Ak treba pridáme zvyšok mlieka.

Mladé kaleráby so šupkou vydlabeme a necháme steny asi pol centimetra hrubé. Naplníme ich plnkou, skrojené vršky kalerábov potrieme bielkom, priložíme na kaleráby a previažeme niťou. Na masti speníme cibuľu, na ňu poukladáme kaleráby, podlejeme ich vodou alebo mäsovým vývarom a prikryté dusíme v rúre do mäkka. Podávame v smotanovej omáčke.

Na prípravu omáčky potrebujeme ako základ bledú zápražku, ktorú rozriedime odvarom z cibule. Potom pridáme soľ, smotanu, citrónovú šťavu a trochu cukru a na miernom ohni povaríme. Do hotovej omáčky zamiešame posekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.


redakcia Doma a Rada