Plnená tekvica

20.02.2024

VARENIE - RECEPTY - ZELENINA A OVOCIE    Pečená tekvica plnená mäsovo-ryžovou zmesou so smotanovou omáčkou.

Ingrediencie:

  • 1 menšia mladá tekvica 
  • 400 g bravčového mäsa 
  • 80 g ryže 
  • 1 vajce 
  • 40 g masti 
  • 1 cibuľa soľ 
  • mleté čierne korenie 
  • 40 g údenej slaniny 
  • 1 bobkový list 
  • 4 zrnká nového korenia
  • 4 zrnká čierneho korenia 
  • 250 ml kyslej smotany 
  • 30 g hladkej múky

Príprava:

Mladú tekvicu pri stopke odrežeme, zbavíme šupky, prepolíme po dĺžke a vnútro vydlabeme lyžicou. Ryžu umyjeme, zalejeme trochou vody a udusíme do polomäkka. Bravčové mäso zomelieme a udusíme na pokrájanej cibuli spenenej na masti. K vychladnutému pridáme vajce, soľ, mleté čierne korenie a zamiešame s vychladnutou ryžou. Zmesou naplníme polovice tekvice, ktoré potom spojíme a uložíme do vymastenej ohňovzdornej misy. Tekvicu posolíme, obložíme plátkami údenej slaniny, pridáme bobkový list, celé čierne i nové korenie a podliatu vodou dáme piecť do rúry. Upečenú tekvicu vyberieme, šťavu precedíme a zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku. Tekvicu nakrájame na hrubšie plátky a podávame s omáčkou.


redakcia Doma a Rada