Plánujete si zariadiť kuchyňu?

24.03.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Kto sa dnes chystá vybaviť si novú kuchyňu alebo zmodernizovať tú starú, má neporovnateľne väčšie možnosti ako kedysi. Na druhej strane však pre rozmanitosť a bohatosť ponuky na trhu sa nevyhne dileme či skôr celej kaskáde dilem. Rozhodnúť sa pre nerezový alebo keramický dres, vsadiť na plynový sporák či skôr na indukčnú varnú dosku, trvať na umývačke riade alebo sa jej radšej vzdať? Nehovoriac o estetickej stránke kuchynskej linky, trendy sa každý rok menia a ponúka sa kvantum kvalitných materiálov a príťažlivých štýlov. Ako si len správne vybrať?

Kompletná kuchyňa je konečným cieľom, snom o ideálnom priestore na varenie a stolovanie, ktorý môže mať rôzne podoby. Niekomu imponuje čistá biela, iný si potrpí na drevené prvky, ďalší uprednostní industriálny smer s prevahou kovu a skla. No ako vraví stará múdrosť "na konci bič plieska". Pravda o dokonalej kuchyni vyjde najavo, až začne slúžiť svojmu účelu. Keď sa v nej denne varí, umýva riad, pečie. V tejto chvíli už o kvalite rozhodujú v prvom rade spotrebiče.

Plyn alebo elektrina?

Jeden z častých rébusov v kuchynskom priestore býva spôsob tepelnej prípravy jedál. Rúra na pečenie je vcelku jasná, ide len o to, či sa človek rozhodne pre väčšiu elektrickú rúru s množstvom funkcií vrátane mikrovlnky alebo si vystačí so základným modelom, ak nezamýšľa pečenie zákuskov pre veľkú rodinu. Tvrdším orieškom je skôr sporák či plocha na varenie, dusenie a vyprážanie. Možno sa držať plynového sporáka ako osvedčenej klasiky, ale ponúka sa aj elegantne príťažlivá sklokeramická či sofistikovaná indukčná varná doska. Povieme si, aké benefity i možné nevýhody ponúka každá z alternatív.

Plynový sporák

Hovorí sa, že ho uprednostňujú profesionálni kuchári. Oceňujú rýchle regulovanie teploty i minimálne tepelné straty po vypnutí a chvália aj rôznu veľkosť horákov až po tie pre obrovské hrnce na polievku a guláš. A tiež finančnú dostupnosť. Ľahko ovládané plynové horáky vyhovujú aj tým, ktorí sa s technikou veľmi nekamarátia a ktorých manipulácia s displejom znervózňuje. Kritikom však prekáža napriek zabudovanej poistky možnosť úniku plynu a tiež komplikované čistenie pre členitosť viacerých odnímateľných komponentov. Ak vykypí, o to viac roboty.

Sklokeramická doska na varenie

Dominuje už v mnohých domácnostiach, majiteľov oslovila príťažlivým vzhľadom a určite aj prijateľnou cenou a nenáročnou údržbou. Ale viacerí už pochopili, že musia akceptovať dlhšiu dobu na zohriatie povrchu a opačne jeho chladenie po vypnutí. A odrádza aj možnosť mechanického poškodenia.

Indukčná varná doska

Vskutku zaujímavá pomôcka na varenie – varná doska sa rozohreje až po umiestnení hrnca a teplo vzniká na jeho dne, takže varná doska sa zahrieva spätne od nádoby s jedlom, čím sa výrazne šetrí energia. Na ploche možno hrnce ľubovoľne posúvať, ohrievanie prebieha, ak treba, na celej. Ideálna pre zábudlivcov, pretože sa po čase vypne sama. I pre netrpezlivých, garantuje totiž rýchle varenie, okamžité rozohriatie i schladenie, dotykovú manipuláciu a ľahkú údržbu. Nevýhodou je potreba používať špeciálny riad a vyššia cena, ktorú však vyváži veľká úspora energie pri varení.

Nech sa už majiteľ novej kuchyne rozhodnete pre ktorýkoľvek z týchto typov spotrebičov, musí si v prvom rade okrem manuálu na používanie a správnu údržbu naštudovať aj recepty z kuchárskej knihy. Pri všetkej ich technickej vybavenosti ani jeden z nich neuvarí sám, dochucovanie je už na majstrovstve amatérskeho kuchára či domácej pani.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com