Pitie vína by malo byť obradom
HARMÓNIA - STOLOVANIE A ETIKETA Víno je naozaj bežnou súčasťou posedenia pri obede, často si za pohár nalejeme večer aj pri sledovaní televízneho programu. A pravdepodobne ani sa nezamýšľame, akým spôsobom ho konzumujeme. No milovník vína by vedel, ako treba tento tradičný mok starý tisícročia skutočne vychutnať.

Víno je prírodná tekutina, ktorá podlieha chemickým i fyzikálnym zákonom. Ak chceme mať čo najvýraznejší zážitok, mali by sme dodržať hlavné zásady jeho pitia. Inak nedokážeme oceniť akostnú sortu a rozlíšiť ju od lacnejšieho konzumného vína. Investícia niekoľko desiatok eur do sedmičky značkového bieleho či červeného je potom asi zbytočná. Na čo všetko by sme mali dbať, aby sme si tradičný mok naozaj vychutnali?

- Teplota bieleho sa má pohybovať medzi 9 a ž 11°C, ružového v rozpätí 12 až 14°C a červené najviac chutí pri teplote 15 až 18°C.
- Biele a ružové sa nalieva priamo z fľaše, ktorá má bez obracania zostať vo vertikálnej polohe asi 12 hodín, aby sediment klesol na dno a víno bolo úplne číre. Červené vína sa majú preliať do karafy, v ktorej ho necháme postáť pre získanie správnej teploty asi hodinu až dve pred podávaním.
- Biele
víno nalievame do pohára s tulipánovým tvarom kalicha mierne zahnutým
dovnútra na vyššej nohe, červené si žiada baňatejšiu čašu na kratšej
stopke.
- Nalievame ho maximálne do výšky dvoch tretín, lepšie však jednej tretiny, aby víno dýchalo a jeho buket mal priestor sa rozvinúť.
- Pohár uchopíme vždy za stopku, zásadne ho nedržíme za kalich. Jednak by sme na skle zanechali nevkusné odtlačky prstov, ktoré opticky znehodnotia farbu a čírosť vína, a navyše by sme víno zbytočne zahrievali.
- Čašu najprv trochu podržíme v ruke a trochu ňou točíme a mierne nakláňame. Z vína sa pri jemnom pohybe uvoľňuje jeho typická aróma. Preto k najprv k vínu privoniame a až potom ho ochutnáme, pričom ho necháme prevaľovať v ústach, aby sa postupne zobúdzali všetky chuťové poháriky.
- Aj počas konzumácie ho popíjame po dúškoch, aby sme si ho mohli vychutnať. Vypiť celý pohár vína naraz do dna považujú skutoční znalci tohto moku za barbarské.

Dobrá rada: Ak nechcete mať aj po konzumácii kvalitného vína problémy s bolením hlavy alebo so žalúdkom, treba sa držať dobrých rád – vzdať sa cigarety, pred degustáciou sa najesť alebo si aspoň dopriať pár kúskov syra a olív a hlavné je s množstvom vína to neprehnať.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com