Pečený cesnak

19.02.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Cesnak je výbornou ingredienciou, ktorá upevňuje naše zdravie, ale zároveň vylepšuje arómu pripravovaných jedál a zvýrazňuje chuť mnohých potravín. Pre lepšiu stráviteľnosť si môžeme z cesnaku urobiť polotovar, ktorý použijeme na prípravu ďalších pokrmov.

Potrebujeme väčšie hlavičky cesnaku, ktoré priečne prerežeme. Polovice na reznej strane potrieme olejom, zabalíme do alobalu a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po 15 minútach alobal roztvoríme a cesnak asi 5 minút dopekáme. Potom už len stačí cesnakovú hmotu vytlačiť z štruktúry šupiek a rozmliaždenú vidličkou zmiešať s olivovým olejom a bylinkami podľa vlastného výberu. Môžeme primiešať aj balzamikový ocot alebo citrónovú šťavu a posekanú cibuľku. Dressing použijeme na dochutenie šalátov alebo grilovaných pochúťok. Cesnakovú hmotu však môžeme použiť aj na prípravu jednoduchej polievky s opraženým chlebom alebo chutnej syrovej či tvarohovej nátierky.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com