Paprika nás prekvapí

29.01.2025

VARENIE - POTRAVINY    Obľúbená, dnes už celoročná súčasť šalátov alebo zdravých raňajok a olovrantov – paprika je pre zdravie skutočným prínosom.

Pôvod

Paprika pochádza z juhoamerickej zeleninovej odrody, tamojší Indiáni ju využívali na dochucovanie pokrmov už tisícročia. Do Európy ju v 16. storočí priviezol Kolumbus, ktorý ju považoval len za koreninu. Neskôr sa podarilo vypestovať aj neštipľavé sorty s väčšími plodmi. Paprika je citlivá na chlad, potrebuje preto teplejšie podmienky. Darí sa jej v krajinách Stredozemného mora a na Balkáne, ale pestovanie papriky hlavne vo fóliovníkoch a skleníkoch sa udomácnilo aj u nás. Medzi známych pestovateľov patrí aj Holandsko. Táto zelenina má viaceré druhy rôzne sfarbené. Najvýraznejšiu chuť má zelená paprika, hoci v skutočnosti ide o nedozreté žlté a červené druhy. Červená je trochu sladkastá, no chutné sú aj žlté a oranžové sorty.

Prínos pre zdravie

Najlepšou voľbou z hľadiska zdravia je červená odroda s vysokým obsahom vitamínu C, ale aj vitamínov A a E, všetko významných antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred rakovinou, srdcovými chorobami, mozgovou príhodou a sivým zákalom. Sto gramov červenej papriky predstavuje dvojnásobné množstvo odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Dôležitá je aj prítomnosť kyseliny listovej, vlákniny, draslíka i ďalších minerálnych látok. Betakarotén a luteín bráni zase poškodeniu očí v neskoršom veku, najmä degenerácii makuly čiže vzniku chorobnej škvrny na sietnici, ktorá môže viesť až k strate zraku.

Pravidelnou konzumáciou papriky si zlepšujeme videnie v tme a dokonca aj kvalitu pleti. Kto dáva vo svojom jedálničku paprike priestor často, podporuje činnosť čriev, zlepšuje stav tráviaceho systému a tým zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Pálivé sorty majú priaznivý účinok na srdcovo cievny systém a sú dobrou prevenciou proti artérioskleróze. Štipľavosť, ktorú nie každý znesie, spôsobuje kapsaicín, ktoré obsahujú najmä semená a vnútorné deliace steny papriky. Táto látka sa využíva aj na ošetrovanie reumatických ochorení ako súčasť špeciálnych náplastí.

Skladovanie

Pri kúpe volíme len zrelé, lesklé, pekne sfarbené plody, ktoré skladujeme na chladnom a vzdušnom mieste najviac 3 dni, v chladničke však vydrží až 2 týždne. Papriku krájame až pred konzumáciou, inak zvädne a potom nie je už tak chrumkavá.

Využitie v kuchyni

Čerstvá sa používa prípravu šalátov, ale môžeme ju aj plniť syrovými či bryndzovými nátierkami. Výborne chutí aj ako tepelne spracovaná. Či už opekaná v štýle bulharskej kuchyne alebo dusená v kombinácii s rajčiakmi, cibuľou, prípadne inou sezónnou zeleninou na spôsob leča. A Stredomorie obohatilo svet o zmes opekanej zeleniny, o tzv. ratatouille, čo je kombinácia papriky, paradajok, baklažánu, cukiny a cesnaku. V našich podmienkach patrí k tradičným jedlám paprika plnená zmesou mletého mäsa a ryže v paradajkovej omáčke. Pre koho je paprika ťažšie stráviteľná, môže si ju nad ohňom trochu opiecť a šupku potom ľahko stiahnuť.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com