Ovocná piškótová misa

09.03.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY    Nepečený múčnik s jahodami, ktorý vyžaduje istú trpezlivosť najmä pri príprave vanilkového krému.

Ingrediencie:

  • 30 podlhovastých piškót 
  • 50 g čerstvých jahôd 
  • 750 ml mlieka 
  • 3 žĺtky 
  • balíček vanilkového cukru 
  • 150 g cukru 
  • 40 g hladkej múky 
  • 3 bielky 
  • 1 lyžica cukru 
  • 250 ml šľahačkovej smotany

Príprava:

Najprv uvaríme vanilkový krém. V troche mlieka rozmiešame žĺtky, vanilkový, kryštálový cukor a hladkú múku a zmes vlejeme od zvyšku mlieka, ktoré sme dobre rozohriali. Za stáleho miešania varíme vo vodnom kúpeli do polohusta. Bielky si vyšľaháme dohusta a nad parou do snehu zašľaháme aj cukor. Hustý sneh zamiešame do uvareného vanilkového krému a pri miernej teplote premiešame metličkou. Potom ho necháme chladnúť, ale často ho premiešame, aby sa nevytvorila pevná kôrka. Do väčšej sklenenej misy dáme vrstvu piškót, na ktoré položíme posekané jahody a tie zalejeme časťou krému. Takto pokračujeme vo vrstvení, kým neminieme všetky ingrediencie, poslednou vrstvou je krém. Misu dáme na niekoľko hodín do chladničky. Servírujeme so šľahačkou.


redakcia Doma a Rada