Orgovánový sirup

12.03.2024

VARENIE - RECEPTY - ZELENINA A OVOCIE    Zo sirupu s orgovánovou príchuťou si pripravíme osviežujúci nápoj vhodný pre horúce dni.

Ingrediencie:

  • 20 zväzkov orgovánu
  • 1 kg cukru
  • 1 liter vody
  • 30 g kyseliny citrónovej
  • 1 citrón

Príprava:

  1. Treba najprv pozbierať dostatočné množstvo orgovánov kvetov, ale nikdy nie pri ceste. Odporúča sa zbierať ich v čase, keď majú najvýraznejšiu vôňu, teda ráno a podvečer.
  2. Pred spracovaním oddelíme kvietky od stopiek a listov.
  3. Potom varíme vodu s cukrom, kým sa cukor nerozpustí a voda nezíska konzistenciu sirupu, do ktorého pridáme kyselinu citrónovú.
  4. Kvietky nasypeme do sklenenej nádoby, pridáme nakrájaný citrón a zalejeme ich sirupom.
  5. Na chladnom mieste necháme lúhovať 3 dni.
  6. Napokon zmes zlejeme cez gázu a nalejem do čistých fliaš, ktoré uzavrieme.


TIP: Z tohto sirupu si potom pripravujeme limonádu zmiešaním s vodou. Môžeme pridať aj nakrájané plátky citrónu a kocky ľadu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com