Oravské ražniči
VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY Ražniči so slaninou a s bravčovým mäsom je sýta pochúťka, ktorú môžeme pripraviť aj na grile alebo v pahrebe, v tom prípade použijeme alobal.
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa zo stehna alebo pliecka
- 120 g oravskej slaniny
- 3 cibule
- 500 g zemiakov
- 3 kyslé uhorky
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
Príprava:
Mäso umyjeme, pokrájame na rezne, ktoré vyklepeme a tie potom ešte rozkrájame na menšie medailóny. Slaninu pokrájame na rovnako veľké kúsky, ale tenšie, a cibuľu, uhorky a ošúpané zemiaky pokrájame na plátky. Na kovové ihlice alebo drevené špajdle napichujeme striedavo plátky zemiaka, mäsa, cibule, slaniny a uhorky, kým celé množstvo neminieme. Nachystané ražniči uložíme na vymastený plech alebo pekáč, posypeme mletým čiernym okorení, osolíme a pokvapkáme olejom. Pečieme v rúre podliate trochou vody, ale upiecť ich môžeme aj v alobale v pahrebe ohniska. Chutné sú samozrejme aj grilované. Pre lepšiu chuť môžeme naklepané kúsky mäsa deň vopred naložiť vo vrstvách s kolieskami cibule, ktorú potom vyhodíme a na prípravu ražniči použijeme čerstvú. Ražniči chutí výborne so zeleninovým šalátom, ale na škodu nie je ani pár chlebíkov.
redakcia Doma a Rada