Oravské bravčové rebierko

14.05.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Opečené rebierko so slaninou, smotanou a šalátom z kyslej kapusty.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového karé 
  • soľ 
  • mleté čierne kore
  • nie 3 lyžice masti na opekanie 
  • 4 strúčiky cesna
  • ku 100 ml hustej smotany 
  • 60 g údenej slaniny

Na placky:

  • 1 kg zemiakov 
  • 150 g masti 
  • 130 g hladkej múky 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • soľ 
  • majorán 
  • mleté čierne korenie 
  • 1 vajce

Príprava:

Z karé odsekneme chrbtovú kosť a pokrájame ho na rebierka, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme a na rozohriatej masti z oboch strán opečieme. Prebytočnú mať zlejeme, pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a odložíme. Na placky postrúhame zemiaky, pridáme majorán, rozotrený cesnak, múku, soľ, korenie a vajce a dobre premiešame. Cesto po častiach rozotierame na panvici s rozohriatou masťou a z oboch strán upečieme do červena. Plátky slaniny s kožkou nakrojíme niekoľkými rezmi vedľa seba, aby po upečení vznikli "hrebienky". Upečené rebierka kladieme medzi dve placky, uložíme na misu, navrch položíme slaninový "hrebienok" a navrch dáme za lyžicu hustej smotany. Podávame s chlebom a so šalátom z kyslej kapusty a s cibuľou nakrájanou na kolieska.


redakcia Doma a Rada