Oravské bravčové rebierko
VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY Opečené rebierko so slaninou, smotanou a šalátom z kyslej kapusty.
Ingrediencie:
- 500 g bravčového karé
- soľ
- mleté čierne kore
- nie 3 lyžice masti na opekanie
- 4 strúčiky cesna
- ku 100 ml hustej smotany
- 60 g údenej slaniny
Na placky:
- 1 kg zemiakov
- 150 g masti
- 130 g hladkej múky
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- majorán
- mleté čierne korenie
- 1 vajce
Príprava:
Z karé odsekneme chrbtovú kosť a pokrájame ho na rebierka, ktoré naklepeme, osolíme, okoreníme a na rozohriatej masti z oboch strán opečieme. Prebytočnú mať zlejeme, pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a odložíme. Na placky postrúhame zemiaky, pridáme majorán, rozotrený cesnak, múku, soľ, korenie a vajce a dobre premiešame. Cesto po častiach rozotierame na panvici s rozohriatou masťou a z oboch strán upečieme do červena. Plátky slaniny s kožkou nakrojíme niekoľkými rezmi vedľa seba, aby po upečení vznikli "hrebienky". Upečené rebierka kladieme medzi dve placky, uložíme na misu, navrch položíme slaninový "hrebienok" a navrch dáme za lyžicu hustej smotany. Podávame s chlebom a so šalátom z kyslej kapusty a s cibuľou nakrájanou na kolieska.
redakcia Doma a Rada