Obličky

10.02.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY    Obličky slúžia ako dokonalý filter krvi, zúčastňujú sa krvotvorby a majú vplyv na krvný tlak, produkujú dôležité hormóny, regulujú aj množstvo vody a soli v organizme a pomáhajú odstraňovať škodlivé látky.

Pre to všetko tento dôležitý orgán ovplyvňuje aj funkciu iných životne dôležitých orgánov, či už srdca alebo celého cievneho systému. Týka sa to aj pevnosti kostí, pretože výsledkom nefunkčných obličiek je aj porušená rovnováha vápnika a fosforu v krvi a poruchy tvorby vitamínu D. Dôvodom poškodenia obličiek býva vysoká hladina cholesterolu, vysoký krvný tlak a cukrovka, preto diabetici bývajú najčastejšími ašpirantami na dialýzu, prípadne transplantáciu tohto orgánu. Príčinou ochorenia obličiek môže byť aj vysoká hladina kyseliny močovej, ktorá sa v podobe kryštálikov ukladá v tkanive tohto orgánu.

Vhodná strava

  • pestrá skladba potravín s dostatkom zeleniny a ovocia
  • preferovanie varených a dusených jedál
  • kvalitný pitný režim
  • obmedzenie živočíšnych tukov a soli

Zlá voľba

  • nedostatok tekutín, ktoré tento orgán prečisťujú a udržujú v kondícii
  • konzumácia vyprážaných jedál a vysoká spotreba mäsa
  • časté a exponované užívanie liekov, najmä proti bolesti
  • pravidelná konzumácia alkoholu a fajčenie
  • nadváha a absencia pohybu
  • drastické diéty najmä s vysokým obsahom bielkovín
  • podcenenie chladu pri obliekaní s následkom prechladnutia v oblasti krížov
  • nedostatočná intímna hygiena a možnosť gynekologickej infekcie, prípadne infekcie močového systému, ktorá sa môže preniesť aj na obličky


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com