Niekto rád aj mozoček

18.02.2024

VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL    Všetci možno vnútornosti neobľubujú, ale ak s týmto druhom potraviny nemajú problém, mali by skúsiť chutne pripravený mozoček. Nemusí to byť vždy kus bravčového stehna alebo karé, aj z tejto časti zvieraťa sa dajú uvariť výborné jedlá. A odborníci dokonca tvrdia, že mozoček patrí k najlahodnejším.

Zvykne sa konzumovať bravčový, ale skutočnou lahôdkou je teľací alebo jahňací. Najpodstatnejšie je kúpiť čerstvý tovar a ešte v ten istý deň ho spracovať. Treba však ovládať základné princípy tejto fázy, pretože vyžaduje špecifický prístup. Umytý mozog sparíme horúcou vodou a ochladíme studenou, aby sme ho mohli ľahšie očistiť. Alebo ho namočíme do studenej vody a necháme ho v nej asi hodinu, kým sa nevyplaví všetka krv. Potom ho vyberieme a pomaly z neho sťahujeme blanu s viditeľnými cievami, takto bude vyzerať už príťažlivejšie.

Z mozočku sa dajú pripravovať rôzne jedlá:

  • Môžeme ho jesť iba povarený pri miernom ohni v zeleninovom vývare s trochou octu.
  • S maslom vymiešame 2 žĺtka a pridáme uvarený zemiak i uvarený mozoček a zmes okorenenú mletým čiernym okorením a rascou a so spenenou cibuľkou dobre vymiešame. Masu dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy, posypeme strúhaným syrom, zalejeme smotanou a zapečieme. Podávame s čerstvým šalátom.
  • Surový nakrájaný na plátky ho obalíme v cestíčku alebo v trojobale so strúhankou a vypražíme. Výborný je s majonézou ochutenou cesnakom.
  • Uložíme ho vcelku na vymastený alobal aj s kolieskami cibule a ochutený čiernym mletým korením a soľou ho pečieme krátko v uzavretom balíčku.
  • Pokrájaný a ochutený rozdrvenou rascou a soľou ho podusíme na cibuľke a napokon vmiešame dve vajcia. Kto má rád karí korenie, môže ho pridať namiesto rasce.
  • Podusený na cibuľke so sardelovou pastou ho po dokončení vymiešame ručným mixérom a podávame ako nátierku na chlebe. Ak nám kúsky opraženej cibule neprekážajú, mixovanie môžeme vynechať, pretože mozoček je veľmi jemný a ľahko roztierateľný.
  • Dusiť ho môžeme aj spolu so šampiňónmi, vhodnou prílohou je bylinková omáčka - na oleji podusíme šalotku, zalejeme trochou vína a navonok pridáme smotanu a bylinky podľa vlastnej chuti (petržlenová vňať, estragón, tymian, bazalka).

Jeden recept k dobru:

Odblanený mozoček dáme na spenenú cibuľu, ochutíme mletým čiernym korením a prikrytý dáme do vyhriatej rúry. Udusený ho rozdelíme do menších ohňovzdorných misiek, navrch každej porcie vylejeme celé surové vajce, osolíme a zapečieme. Podávame priamo v miske posypaný petržlenovou vňaťou s chlebíkom alebo so zemiakmi a so sezónnym šalátom.

Poznámka: Mozoček, ale ani iné druhy vnútorností sú z hľadiska stravovania tabu pre pacientov s dnou a pre všetkých, ktorí majú problémy s vysokou hladinou cholesterolu, s poškodením cievneho systému a s krvným tlakom. Ostatní si ho môžu pokojne dopriať.


redakcia Doma a Rada