Neváhajme vážiť z hlavy

19.02.2025

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Máte správny odhad, koľko gramov predstavuje pol lyžičky soli? Poďme si prakticky porovnať množstvá dané presnými veličinami s tými, ktoré si odhadneme od oka. 

Gastronómia predsa nie je chémia, kde treba všetko vážiť na miligramy. Orientovať sa treba podľa základných údajov, ktoré udávajú množstvo, aké sa zmestí do jednoduchých odmeriek, bežných kuchynských pomôcok, a potom potrebnú gramáž získať znásobením ich počtu. Uvedené množstvá sú orientačné, pretože príbory majú rôzne tvary a s menšími rozdielmi sa odlišujú aj v objeme.

Jedna šálka s objemom 250 ml predstavuje:

100 g ovsených vločiek, 140 g mletých orechov, 160 g hladkej múky, 170 g hrubej múky, 170 g krupice, 220 g cukru, 250 g oleja, 250 g ryže, 250 g mlieka, 380 g džemu.

Jedna zarovnaná čajová lyžička predstavuje:

3 g krupice, 3 g mletej kávy, 3 g práškového cukru, 4 g vody, 5 g pomletých orechov, 5 g mletého čierneho korenia, 5 g strúhaného kokosu, 5 g oleja, 5 g rozpusteného masla, 5 g mlieka, 5 g sušeného mlieka, 5 g octu, 5 g soli, 5 g kryštálového cukru, 6 g ryže, 8 g škorice, 8 g kakaa, 8 g kečupu, 8 g masla, 8 g smotany, 8 g tvarohu, 9 g maku, 10 g zemiakového škrobu, 15 g medu, 15 g džemu.

Jedna zarovnaná polievková lyžica predstavuje:

5 g čaju, 6 g ovsených vločiek, 10 g hladkej múky, 10 g červenej mletej papriky, 10 g strúhanky, 10 g sušeného mlieka, 12 g hrubej múky, 12 g krupice, 12 g maizeny, 12 g práškového cukru, 12 kryštálového cukru, 17 g maku, 17 g masla, 17 g vody, 18 g soli, 18 g mlieka, 20 g ryže, 20 g soli, 36 g medu, 36 g džemu.

Aká je zvyčajná hmotnosť niektorých potravín?

malý zemiak – asi 60 g, stredný zemiak – asi 90 g, veľký zemiak - asi 200 g, veľká kocka cukru – 10 g, malá kocka cukru – 5, žĺtok – asi 20 g, bielok – asi 30 g.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com