Nemusíme predsa vážiť tonu
MAMINA – SOM TEHOTNÁ Tehotenstvo nemusí byť synonymom rapídneho prírastku na hmotnosti. Obraz ženy s rastúcim bruškom, ktorá do seba bez rozmýšľania hádže množstvo kalorických jedál a okolie jej ešte tlieska, je vari už minulosťou. Aspoň pre väčšinu budúcich mamičiek. Každá chce ostať peknou a príťažlivou aj po pôrode a zbavovať sa 20 kilogramov nadváhy je veľká fuška. Tak prečo radšej nepredvídať?
Základom správneho stravovania v období gravidity nie je kvantita, ale kvalita. Aj keď žena vtedy konzumuje za dvoch, neznamená to, že má prijať dvojnásobný objem potravy. Mala by však zvýšiť množstvo prijatých kalórií o 300 až 400, no dôležité je strážiť si zostavu jedál a zabezpečiť prítomnosť všetkých látok dôležitých pre vývoj dieťaťa. Ako sa má nastávajúca mamička stravovať?
Čo by nemalo chýbať
- Bielkoviny - mlieko, jogurty, syry, tvaroh, vajcia, ryby, chudé mäso, strukoviny, orechy, semienka
- Uhľohydráty – strukoviny, tmavý chlieb
- Škrob – ryža, ovsené vločky, cestoviny, zemiaky, kukurica
- Cukor – ale jedine v podobe kvalitnej čokolády alebo medu
- Tuk – olivový, repkový olej, rastlinné tuky, rybí tuk
- Kyseliny listová (bráni tvorbe rázštepu chrbtice) – šošovica, petržlen, brokolica, hlávkový šalát, špenát, orechy, vajcia, mlieko
- Vitamín A (znižuje riziko rastových porúch plodu a problémov so zrakom) – vaječný žĺtok, ovocie, zelenina, hlavne mrkva, mliečne výrobky
- Vitamíny skupiny B (vplyv na rozvoj nervového systému a látkovú premenu) – ryby, strukoviny, mäso, mlieko, celozrnné obilniny
- Vitamín C (budovanie imunitného systému) – ovocie a zelenina
- Vitamín D (látková premena vápnika a rast kostí) – tuky a pobyt na slnku, stačí pol hodina
- Vápnik (stavba kostí) – mlieko, jogurty
- Železo (tvorba červených krviniek v kostnej dreni a vývoj vnútorných orgánov) – sardinky, sušené marhule, strukoviny, listová zelenina, tofu
- Magnézium (stavba kostí, nedostatok vedie ojedinele aj k potratu) – zelenina, orechy
- Zinok (nízka hladina môže spôsobiť vývojové anomálie plodu) – mäso, ryby, strukoviny, vajcia, syry
- Jód (absencia minerálu ovplyvňuje negatívne vývoj mozgu a štítnej žľazy dieťaťa) – pitná voda, obohatená soľ, morské ryby
Vylúčiť naopak treba
- údeniny
- konzervované výrobky
- tatársky biftek, grilované mäso, neprepečený steak a iné jedlá z polosurového mäsa, lebo hrozí infekcia toxoplazmózou
- omáčky a smotanové prívarky či majonézové šaláty, z ktorých sa priberá
Poznámka: Ovocie a hlavne zeleninu treba konzumovať denne aj pre zabezpečenie dobrej funkcie tráviaceho systému a čriev, aby sa organizmus zbavoval toxických látok. Dôležitý je z rovnakých dôvodov aj dobrý pitný režim v podobe minerálnych vôd, bylinkových a ovocných čajov a štiav z ovocia a zeleniny riedených vodou.