Nebojme sa kokosového orecha

18.02.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Pôsobí exoticky a ako čistý prírodný symbol vzdialených krajín sa priam ponúka do ruky. A predsa to mnohí hneď na začiatku vzdajú a v ich nákupnom košíku kokosový orech napokon neskončí. Máme dobrú správu. Existujú finty, ako prekonať tvrdú škrupinu a dostať sa ku kokosovej dužine i mlieku bez veľkých problémov.

Je isté, že na podobný úkon potrebujeme zopár pracovných nástrojov. Môžeme použiť kuchynský sekáčik, ktorým sekneme poriadne na orech v priečnom smere. Mal by sa takmer okamžite prepoliť. Robíme tak na veľkou miskou, do ktorej vytečie tekutina. Polovice ešte rozsekáme na menšie kúsky a ostrým tenkým nožom z nich vyrežeme dužinu. Existuje však aj profesionálnejší prístup.

  1. Nájdeme si a dva tri mäkšie žliabky a do jedného umiestnime skrutkovač, na rúčku ktorého buchneme kladivom. Urobí sa dierka, cez ktorú vylejeme kokosovú tekutinu.
  2. Kokos dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme ho asi 20 minút.
  3. Potom ho vyberieme a zabalený do utierky naň udrieme kladivom. Z rozbitých polovičiek vydlabeme dužinu pomocou skrutkovača. V prípade, že hnedá šupka sa na bielu dužinu prilepila, odstránime ju škrabkou na zemiaky.

Ten pravý kokos...

... je vlastne biela dužina, ktorú si môžeme ako rýchly dezert chrumkať celistvú. Ale najlepšie je nastrúhať ju ručne alebo v kuchynskom robote. Ak ju hneď nespotrebujeme, mali by sme ju usušiť v mierne vyhriatej rúre alebo zamraziť.

To pravé kokosové mlieko...

... nie je priesvitná tekutina, ktorá z orecha vytečie. Pripravíme si ho z dužiny. Postrúhanú zalejeme v miske horúcou vodou tak, aby nepresahovala vrstvu dužiny. Necháme asi 15 minút postáť, dáme do cedidla a nad miskou popučíme, aby sme z nej dostali čo najviac tekutiny. Tento proces zopakujeme ešte raz, pretože dužina je aromaticky i chuťovo stále ešte bohatá, a zmiešaním dvoch vylisovaných tekutín získame chutné mlieko kokosovej chuti.

Dobrá rada: Ak si chceme pochutnať na všetkých devízach tohto druhu ovocia, buďme opatrní už pri kúpe. Keď vyberáme koksový orech svojho srdca, najprv ním potrasme pri uchu. V útrobách toho pravého musí byť počuteľné ločkanie tekutiny.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com