Návod na domácu lučinu

14.04.2024

VARENIE - RADY Z KUCHYNE    Natierateľné syry s príchuťou tvarohu či smotany sú obľúbeným doplnkom pečiva či chlebíka na raňajky. Podobný výrobok dostaneme v obchode pod názvom Lučina, ale rovnako chutný produkt si môžeme pripraviť doma sami.

Potrebujeme pol kila kvalitného bieleho jogurtu a 180 g zakysanej smotany. Oba produkty treba dobre zmiešať a podľa vlastnej chuti osoliť. Potom si nachystáme sklenený pohár alebo hlbokú plastovú nádobu, ktorú prikryjeme čistým plátnom a urobíme priehlbinu, do ktorej vlejeme syrovú zmes. Všetko zakryjeme viečkom a upevníme dvoma gumičkami. Spodok batôžku z plátna musí byť vzdialený od dna nádoby niekoľko centimetrov, aby mala kde odkvapkávať srvátka. Aby sa zmes nepokazila, je lepšie ju dať do chladničky a na druhý deň máte domácu Lučinu k dispozícii. Jej konečná gramáž by mala byť asi 300 g. Zvyšok tvorí srvátka, ktorá sa uplatní pri varení polievky alebo pečení chlebíka.

Dobré tipy:

  • Namiesto kyslej smotany sa môže pridať aj smotana na varenie.
  • Ochutiť hotovú Lučinu môžeme roztlačeným cesnakom alebo bylinkami podľa vlastnej chuti.
  • Ak nepoužijeme pri zmiešaní smotany a jogurtu soľ, bude tento smotanový syr výbornou ingredienciou pri príprave sladkých dezertov, napríklad tiramisu.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com