Naozaj chutná zeleninová polievka
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL V niektorých ročných obdobiach nám stačí k obedu aj polievka. Ako základná sa ponúka pripravená zo zeleniny, ktorej sezóna sa už začína. Aj keď príprava polievky z čerstvej zeleniny vyzerá na prvý pohľad veľmi jednoducho, treba ovládať niektoré finty, ktorými sa prepracujeme k chutnejšiemu obsahu taniera.

Možno sa zdá, že stačí koreňová zelenina a masox alebo hotový vývar a máme vyhrané. No dobrá polievka nie je len pár kúskov mrkvy a kalerábu plávajúcich v osolenej vode. Ponúkame pár tipov, ako zlepšiť chuť zeleninovej polievky tak, ako to robia profesionálni kuchári.
- Cibuľku nadrobno pokrájanú dusíme pomaly pri nižšej teplote na ochutenom tuku, v ktorom sme vyškvarili údenú slaninu.
- K zelenine, ktorá sa vzápätí podusí na cibuľke, môžeme pridať aj pár kúskov talianskej šunky alebo bravčového mäsa.
- Polievku vylepšia aj čilli papričky. Nevkladajme ich však celé či nastrihané, ale namočme ich do vody a keď nasajú vlhkosť, tak ich rozmixujme a až potom zamiešajme do polievky.
- Dobrým dochucovadlom je aj cesnaková pasta - získame ju z opečených celých hlávok cesnaku, z ktorých potom vytlačíme vnútro a nie celkom zmäknuté, cesnakovú hmotu prípadne ešte zomelieme na mäsovom mlynčeku.
- Výbornou bodkou zeleninovej polievky sú koreniny ako majorán, tymian a oregano (ale iba trochu), tiež bylinky (najmä bazalka, listový koriander a mäta) a napokon vňate, či už pažítka, petržlen alebo trebuľka.
- Ak nám zostalo trochu pesta z grilovačky alebo cestovinového oleja, pokojne ho pridajme do takmer hotovej zeleninovej polievky.
- Pred dokončením môžeme polievku vylepšiť kúskom masla, ktorý ju zjemní, alebo lyžicou kyslej smotany. Tú použijeme najmä v prípade, keď hotovú polievku rozmixujeme ručným mixérom na zeleninový krém. S krutónikmi (malé kúsky chleba alebo pečiva pokvapkané olejom, osolené a opečené v rúre) výborne zasýti a je ľahko stráviteľný.
redakcia
Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com