Namiesto zmrzliny granita
VARENIE - RADY Z KUCHYNE V teplých dňoch akosi automaticky zabrúsime k stánku so zmrzlinou alebo k chladiarenskému boxu v obchode. Nemusí to byť vždy smotanová verzia zmrazenej maškrty. Taliani ale aj obyvatelia iných stredomorských krajín sa zvyknú ochladiť granitou. A naozaj to funguje. Pretože ľadový dezert z príchuťou ovocia skutočne výborne osvieži.
Tak trochu pripomína klasickú zmrazenú ovocnú dreň, ktorú sme ako deti prácne vyškrabkávali z plastovej nádoby drevenou paličkou. S granitou sa tak trápiť nemusíte. Z papierového pohárika sa vám priam sama ponúka, naberiete si ju lyžičkou bez ťažkostí, zvládne to aj dvojročné dieťa. Dôvodom je jemná konzistencia ľadovej zmesi. A čo takto urobiť podobnú pochúťku doma? Ponúkajú sa hneď viaceré kombinácie.
Melónová granita
Melónovú dužinu (polovica menšieho) zbavenú semiačok pokrájame na kocky
a dáme do mixéra. Pridáme šťavu z citróna alebo z limetky,
prípade pokrájanú zrelú nektárinku či broskyňu, pár lístkov mäty a 2
lyžice medu. Rozmixujeme, nalejeme do menších plastových obalov, ktoré sa dajú
uzatvoriť a dáme do mrazničky. V priebehu mrazenia nádoby párkrát
vyberieme a premiešame vidličkou. Zmes časom nadobudne štruktúru
kryštálikov. Záleží len na nás, či ju chceme konzumovať viac alebo menej
zmrznutú. Preferujete jahodu? Aj z tohto druhu ovocia chutí granita výborne.
Poteší aj citrónová alebo pomarančová
Najprv treba v 3 deci vody povariť na tenko skrojenú žltú časť kôry
z jedného citróna a 150 g cukru. Po vychladnutí kôru vyberieme
a pridáme šťavu asi zo 6 citrónov. Premiešame, nalejeme do dvoch menších
nádob a dáme mraziť. Po asi 2 hodinách premiešame vidličkou a ešte zo
dvakrát zopakujeme. Pred podávaním môžeme ešte poliať citrónovým sirupom
a pridať pár lístkov mäty. Podobne môžeme pripraviť aj pomarančovú granitu.
Dá sa aj experimentovať
Ak ku zmixovanej zmesi pridáme trochu ovocného destilátu a prípadne aj vyšľahaný sneh z bielkov, vyrobíme sorbet, ktorý patrí k ceneným druhom dezertov vo francúzskej kuchyni. Výborná je napríklad kombinácia jahôd (alebo malín) s trstinovým cukrom, limetkovou šťavou, mätovými lístkami a bielym rumom.
Mimochodom, granitu...
.... poznali už starí Sicílčania, ktorí recept prebrali od Arabov. Ľadový dezert konzumovali najradšej v horúcom lete na raňajky a zajedali ho sladkou brioškou. Do ľadovej zmesi zvykli pridávať extrakt z jazmínu, čokoládu, kávu alebo rôzne ovocné šťavy.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com