Nákyp s penou

11.05.2024

VARENIE - RECEPTY - MÚČNIKY A DEZERTY    Efektný nákyp z dvojfarebného cesta s bielkovou penou a ovocím.

Ingrediencie:

  • 30 g masla 
  • 60 g cukru 
  • vanilka 
  • 4 žĺtky 
  • 60 g orechov alebo mandlí 
  • 1 rožok 
  • 1 lyžica strúhanky 
  • 2 bielky 
  • 1 lyžica kakaa 
  • citrónová šťava

Pena:

  • 2 bielky 
  • 1 lyžica lekváru
  • 3 lyžice práškového cukru

Príprava:

Maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky a trochu potlčenej vanilky a pridáme sneh ušľahaný z bielkov a zmiešaný s orechmi a so strúhankou a aj rožok, ktorý sme predtým namočili vo vode, dobre vyžmýkali a pretreli. Dobre zamiešame. Polovicu cesta dáme do vymastenej a múkou vysypanej ohňovzdornej misy a navrch dáme druhú polovicu cesta, ktorú sme zmiešali s kakaom. Po upečení nákyp vyklopíme a vychladnutý potrieme penou. Tú si urobíme vyšľahaním bielkov a do tuhého snehu ešte zašľaháme po častiach cukor a lekvár zmiešaný s citrónovou šťavou.

TIP: Nákyp si môžeme ozdobiť sezónnym ovocím, napríklad jahodami, malinami alebo čučoriedkami.


redakcia Doma a Rada