Najsladší je ovocný sirup
30.07.2024
VARENIE - SKLADOVANIE Opäť raz riešime, čo s úrodou ovocia v záhrade. Už máme zásoby kompótu i džemu, ponúkajú sa aj ďalšie možnosti. Tí, ktorí pred bublinkovými a kolovými nápojmi z obchodu uprednostňujú domáce zdroje pre dobrý pitný režim, ocenia ovocný sirup.
Základné princípy prípravy ovocného sirupu:
- Na prípravu sirupu potrebujeme šťavu z ovocia alebo pretlak.
- Spotreba cukru je vysoká, výsledný efekt by mal byť až 60-percentný obsah cukru, potom sirup nebude kvasiť. Na 1 liter šťavy alebo 1 kilogram pretlaku potrebujeme 1,5 kg cukru.
- Ovocie na sirup oberajme alebo kupujme zrelšie alebo až prezreté, vtedy je chuťovo i arómou najvýraznejšie.
- Pri varení nenechajme šťavu vrieť, zohrejme ju maximálne na 80°C, potom pridajme asi 3 vrchovaté kávové lyžičky kyseliny citrónovej a prisypme cukor, ktorý sa pomaly rozpustí.
- Sirup napokon trochu zahrejme a po odstránení peny ho môžeme naliať do pripravených nádob. Dlhšie vydržia v sklenených ako v plastových fľašiach.
- Môžeme robiť sirupy z jedného druhu ovocia (višňa, jahoda, jablko, ríbezle, hrozno), ale výbornú chuť majú aj miešané. Chutné sú napríklad kombinácie černíc, ríbezlí a čerešní, alebo jahôd a malín.
TIPY:
- Ako pripraviť sirup, ktorý si zachová chuť ovocia? Skúsme to za studena, cukor necháme rozpustiť v nezohriatej ovocnej šťave. Takýto sirup je síce určený na rýchlu spotrebu, ale je aj výborným zdrojom vitamínov.
- Ak preferujeme sirup, ktorý nám dlhšie vydrží, musíme zvoliť teplú verziu.
- Arómu môžu zvýrazniť listy z ovocného stromu alebo kríka, ktoré po tepelnej úprave zo sirupu vyberieme.
- Treba skúsiť špeciálny cukor na prípravu sirupu, ktorý zjednoduší postup a zaručí krémovitú konzistenciu. Sirup nemá byť totiž ani veľmi riedky ani príliš hustý.
- Po otvorení fľaše sirup radšej skladujme v chladničke.
Čo s ním?
Sirup je jednou z najsladších verzií, ako ovocie spracovať. Môžeme ho miešať s vodou na lahodný nápoj, pridávať do drinkov alebo čistý naliať na dezert či puding a ponúknuť deťom. Zjedia ho ešte ochotnejšie.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com