Nájdite si svoje zdroje vitamínu C

18.11.2024

VARENIE - POTRAVINY    Premenlivé počasie a rýchle zmeny teplôt sú rajom pre baktérie a vírusy. Je isté, že ich cieľom je nájsť si čo najviac hostiteľov a obetí. Chrípke či inej infekcii podľahnú všetci, ktorých organizmus nie je dostatočne odolný. A to vie už malý školák, že bezpečným valom proti všetkým vírusom je pravidelný prísun vitamínu C. Kde všade ho môžeme hľadať?

Mýli sa ten, kto by v oddelení ovocia a zeleniny ukázal len na citrón. Aj keď je slušným zdrojom, trojnásobne ho predstihne exotické ovocie guavy (juhoamerický plod so žltkastou šupkou v tvare hrušky alebo jablka). A ani naše čierne ríbezle nezaostávajú. Bohatým zdrojom vitamínu C sú aj egreše, čučoriedky, grapefruity, jahody, černice, maliny, pomaranče, mango, papáje, červené ríbezle a tangerínky (druh čínskej mandarínky), ale nájdeme ho aj v jablku, v melóne a v banáne. K zeleninovým šampiónom, ktorí v pohode predbehnú citrón, sa radí červená i zelená paprika, brokolica, ružičkový i hlávkový kel, a citrón dobieha i kaleráb, biela či červená kapusta, karfiol, zemiaky a tekvica.

Zimné zásobárne

Dnes nájdeme v obchodoch i počas zimy takmer všetky spomínané druhy ovocia a zeleniny. No ak hľadáme zimné zdroje vitamínu C, mali by sme sa sústrediť na tradičné.

  • Výborná je v prvom rade kyslá kapusta. Samozrejme, že tepelnou úpravou sa vzácne látky strácajú, preto je účinnejšie namiesto segedínskeho gulášu či kapustnice si pravidelne robiť šalát z kyslej kapusty alebo ju konzumovať surovú.
  • Dobrou voľbou je šípkový čaj, pretože šípky sú známym zdrojom vitamínu C, rovnako ako plody jarabiny a rakytníka.
  • Príjem tohto vitamínu si zabezpečíme aj zvýšenou konzumáciou petržlenovej vňate. A ešte je tu jedna drobná nenápadná bylinka, ktorú si môžeme vypestovať aj v domácich podmienkach.
  • Žerucha je tiež osvedčený zdroj vitamínu C, preto si jej lístky treba dávať na šaláty, do polievok alebo na raňajky si nimi posypať chlebík natretý maslom.
  • Občas si treba spomenúť na detské roky a nastrúhať si karotku, ktorá po zmiešaní s medom a s citrónom splní úlohu vitamínovej bomby.

Nedostatok vitamínu C...

... čiže kyseliny askorbovej sa prejavuje nedostatkom energie, horším hojením rán, vypadávaním vlasov, slabou odolnosťou voči infekciám a suchou pokožkou. A spôsobuje aj vážne ochorenie skorbut, ktoré sa prejavuje únavou, slabosťou, málokrvnosťou a krvácaním z ďasien či kože. V minulosti postihovalo najmä námorníkov, ktorí sa plavili dlho po mori a chýbali im dôležité látky. No v 18. storočí začali kapitáni preventívne brávať na loď zásoby citrusových plodov, ktoré museli námorníci povinne konzumovať.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com