Na poličku i do žalúdka
HARMÓNIA - TVORÍME Jeseň je aktuálnym časom pre hromadné padanie listov zo stromov, ale aj dozrievanie sezónnych plodov. Mnohé majú dvojaké využitie. Nie sú len potravou, ktorá zasýti a poteší naše chuťové poháriky, ale ako malebné produkty jesennej prírody dokážu zaujať aj naše oči.
Tekvica doslova kraľuje aktuálnemu ročnému obdobiu. Spĺňa aj požiadavku sezóny – pestrosť farieb. Jednotlivé druhy tekvíc sa hrdia viacerými odtieňmi oranžovej, žltej a zelenej a motivujú tak k tvorbe jednoduchých dekorácií. Stačí trochu predstavivosti a z menších tekvíc môžu vzniknúť rozkošné postavičky, ktoré postavené vedľa koreničiek alebo kuchárskych kníh rozveselia poličku v kuchyni. Pri tvorbe však budeme potrebovať trpezlivosť i zopár ďalších drobností, ako slamu na urobenie vlasov a bavlnky s korálikmi na dokončenie imidžu podarených tekvicových panáčikov.
K dokonalosti atmosféry chýbajú už len v rúre upečené pokrájané a osolené kúsky tekvice pokvapkané olejom a posypané tymianom, rozmarínom alebo oreganom. Najchutnejšia je vraj maslová tekvica alebo Hokkaidó.
TIP: Tekvicu môžeme aj nakrájanú na plátky obaliť ako rezeň v múke, vajci a strúhanke a vypražiť. Výborne chutí so zemiakovou kašou. Z tekvice, zemiakov, masla a šľahačkovej smotany sa dá pre najmenších pripraviť chutné a zdravé pyré.
Kto by odolal gaštanom. Všetka generácie detí ich zbierajú, aby si mohli pri tvorbe panáčikov a zvieratiek vyskúšať hranice svojej fantázie a šikovnosť rúk a potom ich s hrdosťou postaviť na pracovný stolík v detskej izbe.
Ostatní sa zase nevedia nabažiť jedinečnej chuti gaštanových plodov. A ešte predtým vôni pečených gaštanov, ktorá vždy obsadí celý interiér.
TIP: Čerstvo pozberané gaštany netreba pred pečením namočiť do vody, len tie staršie, ktorých dužina už stratila časť vody. Gaštany môžeme piecť aj na panvici podliate vodou a zakryté pokrievkou, napokon ich odokryté pripekáme, kým nie sú hotové. Gaštany zbavujeme šupky ešte teplé, neskôr to pôjde už ťažko.
A napokon jabĺčka. Ako našský druh ovocia boli už v minulosti osvedčenou zásobárňou vitamínov počas celej zimy aj preto, že správne uskladnené vydržali do ďalšieho roka. Dajú sa použiť aj na prípravu dekorácie. Jabĺčka napichnuté na špajdľu umiestnime spolu s vetvičkami z kríkov alebo dekoratívnymi rastlinami do plechového vedierka či košíka a atmosféru jesene máme doma.
Popadané jablká, ktoré tak dlho nevydržia, použijeme na prípravu kompótu na rýchlu konzumáciu alebo domáceho koláča. Jablkový majú mnohí najradšej. Či už pité s krehkým cestom alebo závin z lístkového cesta.
TIP: Na tradičný recept na krehký koláč potrebujeme asi kilogram jabĺk a prísady na cesto (500 g hladkej múky, 5 vajec, 250g masla a kypriaci prášok). Na plech s papierom na pečenie dáme asi ¾ cesta vymiešaného zo žĺtkov, tuku, múky a prášku do pečiva.
Na vrch rozložíme nastrúhané jablká zmiešané so škoricou,
cukrom a citrónovou kôrou, potom príde vrstva vyšľahaného snehu z bielkov a
cukru a napokon zvyšná časť cesta zo žĺtkov. Pečieme, kým koláč nie je
krásne zlatý.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com