Na poličku i do žalúdka

08.10.2024

HARMÓNIA - TVORÍME     Jeseň je aktuálnym časom pre hromadné padanie listov zo stromov, ale aj dozrievanie sezónnych plodov. Mnohé majú dvojaké využitie. Nie sú len potravou, ktorá zasýti a poteší naše chuťové poháriky, ale ako malebné produkty jesennej prírody dokážu zaujať aj naše oči.

Tekvica doslova kraľuje aktuálnemu ročnému obdobiu. Spĺňa aj požiadavku sezóny – pestrosť farieb. Jednotlivé druhy tekvíc sa hrdia viacerými odtieňmi oranžovej, žltej a zelenej a motivujú tak k tvorbe jednoduchých dekorácií. Stačí trochu predstavivosti a z menších tekvíc môžu vzniknúť rozkošné postavičky, ktoré postavené vedľa koreničiek alebo kuchárskych kníh rozveselia poličku v kuchyni. Pri tvorbe však budeme potrebovať trpezlivosť i zopár ďalších drobností, ako slamu na urobenie vlasov a bavlnky s korálikmi na dokončenie imidžu podarených tekvicových panáčikov.

K dokonalosti atmosféry chýbajú už len v rúre upečené pokrájané a osolené kúsky tekvice pokvapkané olejom a posypané tymianom, rozmarínom alebo oreganom. Najchutnejšia je vraj maslová tekvica alebo Hokkaidó.

TIP: Tekvicu môžeme aj nakrájanú na plátky obaliť ako rezeň v múke, vajci a strúhanke a vypražiť. Výborne chutí so zemiakovou kašou. Z tekvice, zemiakov, masla a šľahačkovej smotany sa dá pre najmenších pripraviť chutné a zdravé pyré.


Kto by odolal gaštanom. Všetka generácie detí ich zbierajú, aby si mohli pri tvorbe panáčikov a zvieratiek vyskúšať hranice svojej fantázie a šikovnosť rúk a potom ich s hrdosťou postaviť na pracovný stolík v detskej izbe.

Ostatní sa zase nevedia nabažiť jedinečnej chuti gaštanových plodov. A ešte predtým vôni pečených gaštanov, ktorá vždy obsadí celý interiér.

TIP: Čerstvo pozberané gaštany netreba pred pečením namočiť do vody, len tie staršie, ktorých dužina už stratila časť vody. Gaštany môžeme piecť aj na panvici podliate vodou a zakryté pokrievkou, napokon ich odokryté pripekáme, kým nie sú hotové. Gaštany zbavujeme šupky ešte teplé, neskôr to pôjde už ťažko.


A napokon jabĺčka. Ako našský druh ovocia boli už v minulosti osvedčenou zásobárňou vitamínov počas celej zimy aj preto, že správne uskladnené vydržali do ďalšieho roka. Dajú sa použiť aj na prípravu dekorácie. Jabĺčka napichnuté na špajdľu umiestnime spolu s vetvičkami z kríkov alebo dekoratívnymi rastlinami do plechového vedierka či košíka a atmosféru jesene máme doma.

Popadané jablká, ktoré tak dlho nevydržia, použijeme na prípravu kompótu na rýchlu konzumáciu alebo domáceho koláča. Jablkový majú mnohí najradšej. Či už pité s krehkým cestom alebo závin z lístkového cesta.

TIP: Na tradičný recept na krehký koláč potrebujeme asi kilogram jabĺk a prísady na cesto (500 g hladkej múky, 5 vajec, 250g masla a kypriaci prášok). Na plech s papierom na pečenie dáme asi ¾ cesta vymiešaného zo žĺtkov, tuku, múky a prášku do pečiva. 

Na vrch rozložíme nastrúhané jablká zmiešané so škoricou, cukrom a citrónovou kôrou, potom príde vrstva vyšľahaného snehu z bielkov a cukru a napokon zvyšná časť cesta zo žĺtkov. Pečieme, kým koláč nie je krásne zlatý.


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com