Na oslavu si pripravme chutný aspik
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Aspik patrí možno k trochu prácnejším technológiám prípravy pochúťok, ale výsledok je skutočne efektný a stojí za to. Najmä, ak sa chceme ukázať pred dôležitou návštevou. Vieme však, ako postupovať, aby konečný výrobok bol podobný tomu na našom zábere?

Pripraviť ho môžeme z vývaru z mäsa či rýb, ale aj z vody. Pomôckou môže byť kocka masoxu. K ďalším dôležitým ingredienciám, ktoré podstatne ovplyvnia chuť aspiku, patrí celé i nové korenie, bobkový list, cibuľa, mrkva, zeler, petržlen a citrónová šťava alebo ocot. Očistenú a pokrájanú zeleninu i koreniny povaríme krátko vo vývare alebo vode ochutenej masoxom a ešte do horúceho vlejeme želatínu, ktorú sme rozpustili v troche vody. Potom rozšľaháme bielok aj s trochou soli (môže sa vyšľahať aj sneh) a vlejeme ho pomaly do vývaru, ktorý ešte chvíľu, kým sa bielok nezrazí, ohrievame na miernom ohni. Napokon zmes precedíme cez čisté plátno. Čistý aspik ešte ochutíme soľou a citrónovou šťavou alebo octom a polotekutým zalievame pripravené pochúťky studenej kuchyne. Kvalitný aspik je číry, jantárovo žltý, priemerne tuhý a kyslastej chuti. Dá sa pripraviť aj deň vopred, vtedy ho pred aplikáciou na mäso či zeleninu treba roztopiť vo vodnom kúpeli. Pokrmy v aspiku zásadne uskladňujeme v chladničke a vyberieme ich asi pol hodiny pred servírovaním, aby aspik nebol až tak pevný a gumový.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com