Mozog

10.02.2024

VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY    Mozog ako hlavný dispečer všetkých funkcií tela si zaslúži adekvátnu starostlivosť.

Pre dobrý stav a elasticitu nášho mozgu je podstatný prísun nenasýtených mastných kyselín. Antioxidanty, najmä vitamíny C a E i tie z radu skupiny B a minerály železo a zinok ho chránia pred vplyvom vonkajšieho prostredia. Rýchlejšie myslenie zabezpečí bór. Zdrojom energie pre nervovú sústavu sú uhľohydráty – cukor, celulóza a škrob.

Vhodné potraviny:

  • všetky druhy čerstvej zeleniny
  • strukoviny
  • jablká, hrušky, hrozno, broskyne
  • zemiaky a obilniny
  • čierne ríbezle
  • orechy, semená
  • ryby a morské živočíchy
  • celozrnný chlieb
  • jogurt
  • sušené slivky a marhule
  • čokoláda ako rýchly zdroj energie

Zlá voľba:

  • nedostatok relaxu a najmä kvalitného spánku
  • absencia pohybových aktivít, pri ktorých sa zlepšuje okysličovanie mozgu
  • zlý spôsob stravovania, preferovanie údenín, tučných syrov, zákuskov a tmavého mäsa
  • konzumácia alkoholu, liekov a drog
  • fajčenie


redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com