Mozog
10.02.2024
VARENIE - SPRÁVNA VÝŽIVA – ZDRAVÁ STRAVA PRE ORGÁNY Mozog ako hlavný dispečer všetkých funkcií tela si zaslúži adekvátnu starostlivosť.
Pre dobrý stav a elasticitu nášho mozgu je podstatný prísun nenasýtených mastných kyselín. Antioxidanty, najmä vitamíny C a E i tie z radu skupiny B a minerály železo a zinok ho chránia pred vplyvom vonkajšieho prostredia. Rýchlejšie myslenie zabezpečí bór. Zdrojom energie pre nervovú sústavu sú uhľohydráty – cukor, celulóza a škrob.
Vhodné potraviny:
- všetky druhy čerstvej zeleniny
- strukoviny
- jablká, hrušky, hrozno, broskyne
- zemiaky a obilniny
- čierne ríbezle
- orechy, semená
- ryby a morské živočíchy
- celozrnný chlieb
- jogurt
- sušené slivky a marhule
- čokoláda ako rýchly zdroj energie
Zlá voľba:
- nedostatok relaxu a najmä kvalitného spánku
- absencia pohybových aktivít, pri ktorých sa zlepšuje okysličovanie mozgu
- zlý spôsob stravovania, preferovanie údenín, tučných syrov, zákuskov a tmavého mäsa
- konzumácia alkoholu, liekov a drog
- fajčenie
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com