Morčacie prsia s uhorkami

16.04.2024

VARENIE - RECEPTY - MÄSO A RYBY    Pochúťka z morčacích pŕs s uhorkami je trochu náročnejší recept, ale výsledok stojí za to.

Ingrediencie:

  • 800 g morčacích pŕs 
  • 400 g morčacích drobkov 
  • 100 g roztopeného mas
  • la kúsok masla 
  • 2 šalátové uhorky 
  • 200 ml smotany 
  • 100 ml šľahačky 
  • 1 veľká cibuľa 
  • 2 mrkvy 
  • 4 rajčiaky 
  • tymian 
  • bobkový list 
  • mletá červená paprika 
  • mleté čierne korenie 
  • soľ

Príprava:

Mrkvu a cibuľu nakrájame na plátky a dáme spolu s pokrájanými drobkami (srdcia, žalúdky, pečienka) do pekáča s roztopeným maslom a všetko asi 5 minút opekáme na miernom ohni. Pridáme morčacie prsia, malú šálku roztopeného masla, osolíme, podlejeme vodou a dáme do horúcej rúry. Po 15 minútach pečenia pridáme tymian, bobkový list, 2 rajčiaky, ktoré sme zbavili šupky i jadierok a nahrubo posekali. Mäso so zeleninou pečieme asi 45 minút. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme smotanou, krátko povaríme a precedíme na mäso uložené do hlbšej misky. Medzitým si pripravíme aj uhorkovú prílohu. Uhorky rozdelíme na štvrtky a zbavíme jadier. Potom ich ponoríme na 3 minúty do horúcej vody a necháme odkvapkať. Pokrájané, osolené a okorenené ich dáme na maslo, pridáme šľahačku a prikryté dusíme. Uhorky nakoniec dochutíme mletou červenou paprikou. Pokrájané mäso obložíme dusenými uhorkami a plátkami čerstvých rajčiakov a servírujeme s varenými zemiakmi.


redakcia Doma a Rada