Misa plná vitamínov
06.08.2024
VARENIE - PRÍPRAVA JEDÁL Letné mesiace s postupne dozrievajúcimi druhmi ovocia sú ideálnym časom pre konzumáciu ovocných šalátov. Možno nám nestačí len tak si zahryznúť do šťavnatého melóna alebo sladučkej broskyne. V takom prípade môžeme pripraviť misu z rôznych druhov ovocia, ktorou dokážeme ohúriť aj svojich hostí.
- Ovocie si najprv očistíme, odkôstkujeme, prípadne odstránime šupku.
- Broskyne a nektárinky nakrájame na plátky, banány na kolieska, mandarínky rozdelíme na mesiačiky, melóny pokrájame na menšie kocky. Premiešaním vo väčšej mise získame farebne príťažlivú zmes.
- Chýba už len dochutenie. Ovocie posypeme práškovým cukrom (na 500 g ovocia 50 g cukru) a pokvapkáme citrónovou šťavou a rumom alebo likérom.
- Po premiešaní dáme asi na hodinu do chladničky.
- Ovocnú pochúťku servírujeme v menších miskách a môžeme ho ozdobiť šľahačkou a posypať posekanými mandľami alebo orechmi.
- Šalát môžeme skombinovať aj z iných druhov ovocia. Ponúka sa napríklad skoro letná verzia z jahôd, malín a bobuľového ovocia, ako sú ríbezle, egreše a čučoriedky, alebo jesenná alternatíva zmesi jabĺk, hrušiek a hrozna bieleho i modrého.
- Dôležité je podobným pohostením dostať do organizmu dôležité vitamíny a minerálne látky, ktoré ovocie obsahuje. A nezanedbateľný nie je ani gurmánsky zážitok, pretože takýto šalát výborne chutí a navyše osvieži.
redakcia Doma a Rada